PREVELIK PRITISAK

Roman Abramovič više nije vlasnik Chelseaja: Klub je predao novim vlasnicima

Roman Abramovič više nije vlasnik Chelseaja nakon 20 godina vladavine.

Bogati Rus Roman Abramovič više nije vlasnik Chelseaja, potvrdio je to engleski klub na službenoj stranici.

Abramovič je odustao od vođenja Chelsea zbog velikog pritiska javnosti zbog rata u Ukrajini u kojem su njegovi Rusi napali Ukrajince.

Ruski tajkun klub je predao klupskoj humanitarnoj organizaciji i tako je završila velika vladavina koja je trajala 20 godina.

"Tijekom 20 godina koliko upravljam Chelseajem uvijek sam se brinuo za klub i donosio odluke koje su u najboljem interesu kluba. Ostajem vjeran tome i zbog toga sam danas odlučio da upravljanje klubom prepustim ljudima iz Chelseajeve dobrotvorne organizacije. Vjerujem da su oni u najboljoj poziciji da se nastave brinuti za klub, igrače, članove kluba i navijače", rekao je Abramovič nakon odlaska.

Dobio zabranu ulaska u Veliku Britaniju

Abramovič posljednjih godina sve manje boravi u Londonu, a tražio je državljanstvo Izraela zbog svojeg židovskog porijekla. U Londonu nije viđen već mjesecima, a u tom gradu posjeduje imanje vrijedno 125 milijuna funti kraj Kensington Palacea. U međuvremenu je dobio zabranu ulaska u Veliku Britaniju.

Abramovič je označen kao jedan od 35 ruskih oligarha koji, svojom voljom ili ne, podržavaju Putinov režim i na neki način financiraju autokratsku vlast čovjeka koji će biti upamćen i po ovom posljednjem činu, napadu na neovisnu europsku zemlju u 21. stoljeću.

Abramovič, koji je znao tvrditi kako nije blizak Putinu, sada neće moći kući u London ni s izraelskom putovnicom kojom se koristio posljednje tri i pol godine.

Njegovo je bogatstvo procijenjeno na gotovo pet milijardi dolara, a engleski nogometni klub Chelsea kupio je još 2003. godine, nakon čega je klub više puta osvajao Premier ligu, dva puta Ligu prvaka, a prije nekoliko se tjedana prvi put okrunio titulom svjetskog klupskog prvaka.

Abramovičeva kćer Sofia stala uz Ukrajinu

Dok svi relevantniji svjetski mediji izvještavaju kako je Rusija željela i dobila rat s Ukrajinom, vrlo bitnu ispravku objavila je na svom Instagramu Abramovičeva kćer Sofia.

Ona je u jednoj objavi jasno dala do znanja da je Putin taj želi rat, a na Rusija kao država odnosno Rusi kao narod.

Pritom je objavila je i fotografiju prekriženog Putina uz poruku:

"Najveća i najuspješnija laž propagande Kremlja je da je većina Rusa uz Putina."