EUROPSKA LIGA

Igrač hrvatskih korijena srušio je Nizozemce za osminu finala

Wolfsburg, Bayer Leverkusen, Roma, Basel, LASK i Wolverhampton izborili su plasman u osminu finala Europske lige.

Austrijski LASK je nastavio nizati iznenađenja. Nakon što je prvi put prošao natjecanje po skupinama, sada je otišao i korak dalje izbacivši nizozemski AZ Alkmaar. Nakon 1-1 iz prve utakmice, LASK je pred svojim navijačima slavio sa 2-0, a oba gola zabio je Austrijanac hrvatskih korijena Marko Raguž.

Za 1-0 je postigao u posljednjim trenucima prvog dijela, a iz kaznenog udarca, a drugog u 50. minuti.  Podsjetimo, Raguž je bio i strijelac i u prvoj utakmici koja je završila 1-1. Za LASK je cijeli susret igrao i Petar Filipović.

LASK - AZ ALKMAR - GOLOVI / https://www.rezultati.com/utakmica/4npNXFpB/#video

Roma je prošla dalje odigravši na gostovanju kod Genta 1-1 obranivši tako pobjedu 1-0 iz prve utakmice. Jedini gol zabio je Kluivert, a Kalinić je utakmicu gledao s klupe...

Nakon što je na svom travnjaku pobijedio Malmo sa 2-1, Wolfsburg je na gostovanju bio još uvjerljiviji pobijedivši sa 3-0 uz novi pogodak Josipa Brekala

Wolfsburg je poveo u 42. minuti sjajnim pogotkom Josipa Brekela s ruba kaznenog prostora. Bio je to njegov drugi pogodak Šveđanima, nakon što je zabio i u prvoj utakmici, te treći u Europskoj ligi ove sezone. 

Za švedski sastav to je bio tek drugi domaći europski poraz u posljednjih 17 utakmica, a prvi su doživjeli od Chelsea prije godine dana. 

Roma je sjajno ušla u susret i Aleksandar Kolarov je već u prvoj utakmici uzdrmao okvir gola. Talijani su dominirali u prvih 25 minuta, no do vodstva su prvi došli belgijski igrači. Roman Bezus je lijepo ubacio u kazneni prostor, a Jonathan David zabio glavom između gostujućih stopera. No, Roma je brzo izjednačila, a pogodak za 1-1 zabio je Justin Kluivert u 29. minuti.

Bayer Leverskusen je sa dvije pobjede preskočio Porto. U prvom susretu 'apotekari' su slavili sa 2-1, a na uzvratu u Portu sa 3-1. Golove za njemački sastav zabili su Alario (10), Demirbay (50) i Havertz (58), dok je pogodak za Porto zabio Marega (65).

Basel je pobijedio APOEL sa 1-0 potvrdivši 3-0 pobjedu iz prve utakmice. 

Pogodak odluke zabio je Fabian Frei iz kaznenog udarca u 38. minuti. Antonio Jakoliš je za goste igrao prvo poluvrijeme.

Espanyol je pobijedio Wolverhampton sa 3-2, ali nije uspio nadoknaditi 0-4 poraz iz prve utakmice. Sva tri gola za Espanyol zabio je Calleri (16, 57-11, 90+1), dok su za Engleze zabili Traore (22) i Doherty (80).



Nogometni velikani Inter i Manchester United izborili su plasman u osminu finala Europske lige, međutim, iznenađenje večeri priredio je Getafe izbacivši Ajax, dok je FC Kopenhagen bio bolji od Celtica.

Inter je na praznom San Siru pobijedio Ludogorec s 2-1 potvrdivši pobjedu 2-0 iz prve utakmice. Gosti su iznenadili golom Caulyja Souze u 26. minuti, međutim, svega šest minuta kasnije izjednačio je Cristiano Biraghi na asistenciju Christiana Eriksena. Inter je okrenuo rezultat u svoju korist u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Romelu Lukaku sretno pogodio za 2-1. Marcelo Brozović zaigrao je u drugom poluvremenu

Nakon što je u Belgiji odigrao 1-1, Manchester United je na Old Traffordu pobijedio Club Brugge s 5-0 i sigurno prošao dalje. "Crveni vragovi" su bez suviše stresa preskočili belgijski sastav, a to najviše mogu zahvaliti gostujućem braniču Simonu Deliju koji je zaradio crveni karton već u 23. minuti. Deli je poput najboljih vratara rukom zaustavio udarac Lukea Shawa te pritom skrivio kazneni udarac i zaradio isključenje. Bio je to nevjerojatno glup potez jer se njega nalazio vratar Simon Mignolet i možda bi obranio udarac.

Kazneni udarac je sigurno u vodstvo pretvorio Bruno Fernandes, a domaćin je do kraja poluvremena zabio još dva gola, a strijelci su bili Ighalo (34) i McTominay (41). U drugom dijelu među strijelce se upisao Fred (82, 90).

Za iznenađenje večeri pobrinuo se Getafe koji je izbacio Ajax. Španjolci su u prvom susretu slavili s 2-0, a potom u Amsterdamu izgubili sa 1-2. Gosti su tijekom susreta čak tri puta gađali okvir suparničkog gola (Mata, Deyverson, Maksimović) te postigli dva gola koja su im poništena zbog zaleđa. No i uz toliko nesreće ostvarili su pozitivan rezultat.

Španjolci su stigli do prednosti već u petoj minuti golom Jaimea Mate, no Ajax je pet minuta kasnije izjednačio preko Danila Pereire. U 64. minuti Ajax je stigao do prednosti od 2-1 nakon što je Olivera zatresao vlastitu mrežu, no domaćinu su i dalje nedostajala dva gola za prolaz.

Benfica Šahtar su na Luzu odigrali sjajnu utakmicu sa čak šest golova, na koncu je završilo 3-3, a kako je Šahtar u prvom susretu slavio 2-1 ide dalje. Benfica je imala 1-0, 2-1 i 3-1, ali nije bilo dovoljno.

Domaća je momčad povela u devetoj minuti golom Pizzija, no Ukrajinci su izjednačili tri minute kasnije nakon što je loptu u vlastitu mrežu ugurao Ruben Dias. U 36. minuti Dias se iskupio vrativši domaćine u prednost. Korak bliže prolazu Benfica je stigla već u drugoj minuti nastavaka nakon velike pogreške Mikole Matvijenka koji je loše vratio loptu Pjatovu što su domaćini iskoristili, a gol je zabio Rafa Silva.

Radost Portugalaca kratko je trajala jer je Šahtar u 49. minuti smanjio na 2-3 golom Tarasa Stepanenka, a kada je Alan Patrick u 71. minuti zabio za 3-3 priči je bio kraj. Bio je to šok od kojeg se domaćin nije uspio oporaviti.

Portugalci su tako u jednoj večeri ostali bez tri predstavnika u Europskoj ligi jer su prije Benfice ispali i Porto te Sporting, dok je u utorak europsku priču zaključila i Braga.

Osminu finala je izborio i turski Istanbul Basaksehir koji je u sjajnom susretu nakon produžetaka pobijedio Sporting s 4-1 i tako nadoknadio poraz 1-3 iz prve utakmice.

Domaćin je već u prvom poluvremenu nadoknadio zaostatak golovima Martina Škrtela (31) i Danijela Aleksića (45). Međutim, Sporting se vratio u život u 68. minuti golom Vietta i potom imao još nekoliko sjajnih prilika za potvrdu prolaza. No, gotovo je nevjerojatno što su sve igrači Sportinga promašivali. Kazna je stigla u sudačkoj nadoknadi kada je Edin Višća sjajnim udarcem iskosa zabio za 3-1 gurnuvši susret u produžetak.

Kada se već činilo kako ćemo gledati jedanaesterce, odluka je pala iz jedanaesterca. Vietto je neoprezno startao nad Juniorom Caicarom i španjolski sudac Antonio Mateu Lahoz je pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Višća sjajno zabivši za 4-1 i prolaz.

FC Kopenhagen je u Glasgowu šokirao Celtic pobijedivši sa 3-1 nakon što je prvi susret završio 1-1. Gosti su poveli u 51. minuti golom Santosa, a izjednačio je Edouard u 81. minuti iz kaznenog udarca koji je skrivio Sigurdsson igrajući rukom. No, samo dvije minute kasnije Falk je zabio za 2-1 šokiravši Celtic Park, a kada je N'Doye zabio za 3-1 Danci su mogli početi slaviti.

Uzbuđenja od sinočnjih utakmica Lige prvaka nisu se ni stišala a već večeras nas očekuju uzvrtani susreti 1/16 finala!

Dva najznačajnija i najneizvjesnija susreta igraju se u Portugalu gdje se Porto i Benfica love po gol zaostatka iz prvih utakmica protiv Bayer Leverkusena i Shakhtara iz Donjecka. 

Aktualnu nogometnu ponudu pogledajte ovdje ---- https://bit.ly/2wKKO3W

PORTO - BAYER L. / oba daju gol (1.50) 

Leverkusen je izgubio samo 1 od zadnjih 6 mečeva u svim natjecanjima.
Preko 2,5 gola postignuto je u 64% domaćih igara u Portu i 73% gostujućih gostiju Leverkusena.
Porto prosječno postigne 2,71 golova po domaćoj utakmici.
Leverkusen prosječno postiže 1,73 gola po utakmici u gostima.

BENFICA - SHAKHTAR D. / oba daju gol (1.65)

Tijekom grupne faze UCL-a, Benfica i Shakhtar po jedan put su imali mreže netaknute u međusobnim susretima.
Kad su se par prije tjedan dana sastali u prvom meču, podijelili su 11 udaraca u okvir gola.
Tri ili više golova postignuto je u svim, osim jednom kad su igrali Benfika i Shakhtar u kombiniranim utakmicama UCL skupine.

SEVILLA - CLUJ 1 (1,30)

Sve je na strani Seville: domaći teren, silan motiv da pobjedom osiguraju prolaz u osminu finala Europske lige, nakon što su u Rumunjskoj odigrali 1:1, a i sjajno raspoloženje jer su u nedjelju u derbiju za plasman u Ligu prvaka uvjerljivo slavili sa 3:0 kod inače odličnog Getafea. Ovo je zicer za momčad trenera Lopeteguija.

MAN.UTD - BRUGGE 1 (1,40)

“Crveni vragovi” su poslije svih problema konačno u pozitivnom nizu: odigrali su 1:1 u Belgiji što im širom otvara vrata prolaza na Old Traffordu, gdje su u nedjelju premierligaškim trijumfom nad Watfordom (3:0) stigli do zone plasmana u Ligu prvaka. Uglavnom, ovo je pravi momenat za učenike Ole Gunnara Solskjaera da se pokažu u pravom svijetlu i zato očekujemo da će trijumfom zapečatiti plasman među 16 najboljih Europske lige.