Hrvatska i Nizozemska za oproštaj od Europskog prvenstva u rukometu

Utakmica Hrvatske i Nizozemske se igra za prestiž i popravljanje dojma.

U zadnjoj utakmici drugog kruga Europskog rukometnog prvenstva Hrvatska i Nizozemska igraju u Budimpešti u srijedu od 18 sati.

Dvoboj je to koji spomenutim reprezentacijama ne donosi polufinale, ali ni dvoboj za peto mjesto na turniru.

Utakmica se igra za prestiž i popravljanje dojma.

Puno prostora bi nam trebalo da vam pojasnimo što se sve dogodilo Nizozemcima u posljednjih pet, šest dana. Ukratko, od sedam igrača prve postave, ostali su bez pet.

Među njima i najboljeg strijelaca Eura 2022, Kay Smitsa koji je u pet susreta zabio, ni manje ni više nego 46 pogodaka. Kada tome dodate oba vratara, Barta Ravensberga (HSG Nordhorn), 39/149, 26% i Dennisa Schellekensa (KRAS/Volendam), 1/8, 8%, koji su do sada u 4 susreta imali 40 obrana, pa prvog kružnog napadača Samira Benghanema (Green Park/Aalsmeer), 16/22, 73%, desno krilo, Rutger ten Veldea (TuS Ferndorf), 9/15, 60%, lijevo krilo, Tommia Falkea (Sporting Pelt (Bel)), 7/11, 64%, jasno vam je da je neprocjenjiv gubitak.

Uz sve to ostali su i bez izbornika Islanđanina Erlingura Richardsona i njegovog prvog pomoćnika Gerria Eijlersa (trenera vratara) pa je jasno u kakvim su se poteškoćama našli.

U posljednja tri dana bilo je jako prometno na liniji Amsterdam – Budimpešta, kao uostalom i između Zagreba i Budimpešte. Svaki dan dolazila su im po dva do tri nova igrača i popunjavala roster. Tako se u MVM Domu na vratima Nizozemske našao Thijs van Leeuven koji je realno šesti izbor i imao je samo jedan nastup za reprezentaciju 2009. godine.

Stigli su još Niko Blaauw, Lars Kooij, Rene de Kngeht itd. Ali čak i tako oslabljenu Nizozemsku treba uzeti vrlo ozbiljno. Posebno stoga jer protiv Danaca je minimalno igrao Luc Steins, duša i mozak nizozemske vrste, njezin najbolji igrač, inače član PSG-a, čovjek koji ima računalo u glavi i neprocjenjivo dobro i točno ulazi u slobodan prostor ili asistira svojim suigračima.

Od osnovne startne postave tu je još jedan igrač na kojega svakako treba obratiti pozornost. To je lijevi vanjski Dani Baijens. Iza njega je skoro pet sati igre na ovom prvenstvu. Učinak mu je 34/46 ili 74 posto, što je za vanjskog igrača sjajna statistika.

Nizozemska je do sada pobijedila Mađarsku 31:28 pa tijesno izgubila od Islanda 28:29, i na kraju prvog kruga minimalno slavila protiv Portugala 32:31. U drugom krugu izgubili su od Francuske 34:24, da bi zatim relativno lako dobili Crnu Goru, 34:30. U 3. kolu su pak poraženi od Danske 35:23 i trenutačno su na posljednjem mjestu skupine s dva boda kao i Hrvatska i Crna Gora.