MINISTAR PRESUDIO

Novaku Đokoviću ipak ukinuta viza: Pokušat će odgoditi deportaciju, evo što sad slijedi

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković ipak će morati napustiti Australiju.

Ono što se posljednjih dana najavljivalo u australskim medijima konačno je dobilo službenu potvrdu. Ministar za imigraciju u australskoj vladi, Alex Hawke odlučio je u petak kasno poslijepodne po lokalnom vremenu iskoristiti svoje zakonsko pravo i ukinuti vizu Novaku Đokoviću.

Kako je i najavljeno, Đokovićev odvjetnički tim uložit će žalbu na ovu odluku te se nadaju kako će tijekom vikenda doći do preokreta i sudske odgode njene provedbe kako bi se najboljem tenisaču svijeta omogućilo da nastupi na Australian Openu u ponedjeljak.

Ukoliko ne podnesu žalbu, Đoković će biti što hitnije deportiran iz zemlje.

“Danas sam iskoristio svoje pravo da prema članku 133C(3) Zakona o migracijama poništim vizu koju posjeduje Novak Đoković na temelju zdravlja i reda te u dobrom interesu javnosti. Ova odluka uslijedila je nakon naloga Federalnog okružnog i obiteljskog suda od 10. siječnja 2022., poništavajući prethodnu odluku o poništenju iz razloga pravičnosti postupka. Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutarnjih poslova, australske granične snage i gospodin Đoković'', stoji u priopćenju.

Da se ovako nešto spremalo tijekom dana bilo je jasno nakon što je Đokovićev planirani trening tijekom popodneva otkazan.

Podsjetimo, Novak Đoković je prije nekoliko dana pušten iz imigracijskog pritvora nakon što je sudac odlučio ukinuti odluku Granične policije koja je prvi put ukinula vizu Đokoviću.

Sudac je tada presudio kako je došlo do proceduralne pogreške kod postupanja prema Đokoviću jer nije dobio dovoljno vremena da se nakon dolaska i odbijanja vize posavjetuje sa svojim pravnim timom o daljnjim koracima.

Vlada smatra kako je neovlašteno ušao u zemlju i zaobišao pravila

Australska vlada je ovih dana ponavljala kako i dalje smatra da je Đoković neovlašteno ušao u njihovu zemlju gdje su trenutno na snazi rigorozna pravila prema kojima stranac ne smije ući u Australiju bez da je cijepljen protiv Covida. To se pravilo može zaobići samo uz liječničko izuzeće u slučaju neke bolesti zbog koje osoba ne može primiti cjepivo.

Đokovićev nedavni i iznenađujući pozitivni test na Covid, zbog kojeg je žestoko kritiziran zbog ponašanja nakon što je saznao da ima Covid, ne spada u stanja zbog kojih se spomenuto liječničko izuzeće može dobiti te je zbog toga vlada protiv Đokovića pokrenula istragu je li pogrešno tumačio pravila i zavaravao vlasti prilikom traženja vize.

Đoković se cijelo vrijeme branio činjenicom kako mu je sam organizator Australian Opena sugerirao način na koji može ući u zemlju, no federalna vlada je, nakon što se mislilo da će popustiti u ovom slučaju, odlučila rigorozno provoditi mjere, čak i u slučaju svjetskog broja 1, a sve nakon žestoke reakcije tamošnje javnosti koja se digla na noge zbog mogućeg gledanja kroz prste Đokoviću.