NORVEŠKA IZVISILA

Nizozemska se plasirala na Svjetsko prvenstvo, Ukrajina pobjedom kod BiH izborila dodatne kvalifikacije

Odigrane su sve utakmice posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Nizozemska nogometna reprezentacija zauzela je posljednje, 10. mjesto koje izravno vodi na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Katru iz europske zone kvalifikacija.

Nizozemska je do prvog mjesta u skupini G stigla 2:0 (0:0) pobjedom u Rotterdamu protiv izravnog konkurenta Norveške.

Nakon što je u prije tri dana u Podgorici prosula vodstvo od 2:0 i pobjedu kojom je već tada mogla osigurati SP, Nizozemska je u nervoznoj utakmici protiv Norveške morala izbjeći poraz kako bi se plasirala u Katar. Sve do 84. minute bilo je 0:0, a onda je Bergwijn snažnim udarcem probio Nylanda za 1:0. Konačni rezultat postavio je Depay u prvoj minuti sudačke nadoknade iz protunapada kojega je povukao Bergwijn te na kraju idealno asistirao strijelcu.

Nizozemska je tako natjecanje u skupini okončala sa 23 boda, dva više od druge Turske koja je u Podgorici svladala Crnu Goru sa 2:1 (1:1), dok je Norveška završila na trećoj poziciji sa 18 bodova. Turska će tako u dodatne kvalifikacije.

Još ranije su plasman na SP iz Europe osigurali Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska i Švicarska, a osim njih i domaćina Katar nastup na svjetskoj smotri izborio je još samo Brazil.

Za preostala tri mjesta iz Europe u dodatnim kvalifikacijama u ožujku borit će se Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Wales, Škotska, Turska, Rusija, Poljska, Sjeverna Makedonija kao drugoplasirani iz skupina te Austrija i Češka kao dvije najbolje reprezentcije iz Lige nacija koje nisu završile na jednom od prva dva mjesta u skupinama.