Postava Hrvatske za Maltu i Rusiju

Osjetljiva situacija - jedan senator ispada, pitanje centarfora i vratara rasplamsava polemike

Hrvatsku reprezentaciju u finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u 2022. očekuju dvoboji s Maltom i Rusijom…

Hrvatska reprezentacija otputovala je na Maltu gdje ju sutra očekuje pretposljednja utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Vatrenima na Ta' Qaliju igra samo pobjeda budući da je teško očekivati kako će Cipar iznenaditi Rusiju u Sankt Peterburgu.

U nedjelju Hrvatska u Splitu dočekuje Rusiju i prema svemu sudeći trebat će pobjedu za izravan plasman u Katar. 

Iako su između dvije utakmice manje od tri dana, izbornik Zlatko Dalić najavio je da neće kalkulirati i da će protiv Malte poslati na travnjak najjaču postavu. Naravno, ako svi igrači budu spremni za nastup.

Pod najvećim upitnikom je kapetan Luka Modrić, koji je posljednjih dana navukao virozu i nije igrao za Real protiv Raya u prošlom kolu La Lige. Međutim, kako je jučer odradio trening bez vidljivih problema, može se zaključiti da se Modrić dobro osjeća i da će biti fit za utakmicu. Čini se da ga viroza nije iscrpila.

Modrić upitan

Sve će ovisiti o njegovoj osobnoj procjeni koliko je spreman. Odluka o nastupu vjerojatno će pasti na dan utakmice.

Ima logike da Dalić poštedi Modrića kako bi bio što spremniji za Rusiju, jer Hrvatska je i bez njega daleko kvalitetnija od Malte, no teško da će izbornik ući u taj rizik, pogotovo jer u sastavu nema Matea Kovačića.

Jednostavno, ulog je prevelik da bi se čekalo kako će se utakmica razvijati i eventualno reagiralo u drugom dijelu. Taj luksuz Dalić si je mogao priuštiti u prvoj utakmici s Maltom. To je bio početak kvalifikacija i iz te perspektive sve je izgledalo drukčije.

Sad se puše i na hladno. Čini se da će Dalić radije staviti Modrića otpočetka i nadati se kako će Vatreni sve riješiti u prvom poluvremenu, pa će tek u drugom dijelu raditi rošade.

Do tog zaključka može se doći uzimajući u obzir situaciju na ljestvici i prilično eksplicitne izjave izbornika. Ako doista neće biti kalkuliranja, logično je zaključiti da će postava koju izvede protiv Malte istrčati i protiv Rusa.

Jedan senator ispada

Postoji nekoliko dvojbi. Dalić je rezolutno razriješio dilemu oko pitanja lijevog stopera. Joško Gvardiol siguran je na toj poziciji. Naravno, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, kao kada se ozlijedio na zagrijavanju pred utakmicu s Rusijom.

Tko će biti drugi stoper? To je možda i ključno pitanje. Jedan senator morat će ispasti – Domagoj Vida ili Dejan Lovren. Prema nekim izjavama izbornika nakon utakmice sa Slovačkom u Osijeku, nameće se zaključak da će Vida preseliti na klupu.

Čini se da Dalić nije bio baš zadovoljan Vidinom igrom na toj utakmici. Osim toga, Lovren je ionako najčešće igrao na mjestu desnog stopera, pa je i po tome kompatibilniji. Koji god senator ispao, očekuje se da dobro primi tu odluku i bude maksimalno kooperativan.

Ovakvi potezi znaju biti osjetljivi, mogu utjecati na atmosferu u momčadi, povijest nam to govori, ali situacija je preozbiljna za durenje ili ne daj Bože otvorenu ljutnju. Vjerujem kako tu neće biti problema.

Livaković ili možda Grbić?

Iako se kroz medije posljednjih dana provlači slutnja da bi Dalić mogao s vrata maknuti Dominika Livakovića i možda postaviti debitanta Ivu Grbića, to mi se čini malo izglednim. Dalić je tijekom svog mandata pokazao da jako teško ili nikako ne ulazi u takve rizike.

Posve je izgledno da će na lijevoj bočnoj strani biti Borna Sosa, a na desnoj Josip Juranović. Manje je izvjesno tko će ordinirati u sredini i napadu. Modrić i Marcelo Brozović su sigurni. Ako se Modrić ne bude osjećao spremnim, vjerojatno će umjesto njega uskočiti Lovro Majer, koji je odigrao vrlo dobru utakmicu za Rennes u derbiju s Lynom.

Mario Pašalić nameće se kao treći vezni. Nije važno hoće li to biti u sustavu 4-3-3 ili 4-2-3-1.

Dok je sigurno da će lijevo biti Ivan Perišić, nesigurno je tko će na desnu krilnu stranu i u špicu. Josip Brekalo je imao problema s ozljedom, jednako kao i Nikola Vlašić, koji uz to već duže vrijeme nije u pravoj formi.

Petković u zadnji čas

Tako smo sustavom eliminacije došli do najozbiljnijih kandidata za preostale dvije ofenzivne pozicije: Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Livaja, Mislav Oršić i Luka Ivanušec.

Izbornik je otvoreno rekao da Petkovića vidi isključivo ispred vrata suparnika, dakle na mjestu centarfora, nikako razigravača. Za prvu špicu konkurirat će Petković, Livaja i Kramarić.

Kako je Kramarić često znao igrati na desnoj strani, a stalno ističe da mu mjesto centarfora nije baš idealna pozicija, prije bih rekao da će Kramarić desno nego u sami vršak napada. Osim toga, Kramarić se može bez problema zarotirati za vrijeme utakmice, mijenjanje mjesta nije mu strano.