RUKOMETNI EURO 2020.

Počinje drugi krug rukometnog EURO-a, Hrvatska igra protiv domaćina

Drugi krug Europskog prvenstva u rukometu počinje danas.

Prva utakmica je ona između Španjolske i Češke koja se od 16 sati igra u Beču.

Slijedi susret Hrvatske i Austrije od 18 i 15, a potom i ogled Bjelorusije i Njemačke od 20:30 – također u Beču.

Hrvatska otvara drugi krug s Austrijom, a u zadnjem kolu nas čeka Španjolska. 

Hrvatska će u drugom krugu igrati 16. siječnja protiv Austrije, slijedi dvoboj protiv Njemačke 18. siječnja, pa protiv Češke 20. siječnja te obračun sa Španjolskom u posljednjem kolu 22. siječnja.

U drugi krug su Hrvatska, Španjolska i Austrija prenijele po dva boda, dok Bjelorusija, Njemačka i Češka kreću u borbu za polufinale bez bodova.

TKO JE IDUĆI NA REDU?
IDUĆI PROTIVNIK KAUBOJA SANJA O BORBI ZA MEDALJU
Motor momčadi i najjače oružje im je Duvnjakov suigrač izu Kiela, ali velika prijetnja su i krila!
 
Na redu je domaćin Austrija, po mnogima ključna utakmica drugog kruga EP-a i hrvatski “starter” u Beču gdje redom nakon toga idu NjemačkaČeška i kao šlag na torti Španjolska. Vrlo je bitna “stavka” cijele priče to što je Hrvatska prenijela dva boda (kao i Španjolska i Austrija) i Lino si može dopustiti mali luksuz i gubitak neke od utakmica, a da opet izbori prolaz u polufinale.
 

“Najvažnija je prva utakmica”, to je Linin moto na svakom velikom natjecanju, najvažnija je bila Crna Gora, a sad je najvažnija Austrija s kojom naši imaju pozitivan skor, no ovo je neka sasvim druga priča.

Domaćin će biti nošen navijanjem domaće publike, ali na isto mogu računati i naši. Posve je jasno da će Wiener Stadthalle u četvrtak sav bili u crveno-bijelom-(crvenom).

Naš sljedeći suparnik imao je puni učinak u prvom krugu, savladali su ČeškuUkrajinu i Makedoniju u odlučujućoj utakmici. Imaju tri gola u plusu u novoformiranoj tablici (Hrvatska je najbolja s osam) i vrlo optimistično ulaze u borbu za polufinale. Novinar Kuriera otišao je najdalje i bio vrlo decidiran u zaključku zadnje utakmice u prvom krugu: “Träumen ist jetzt nicht verboten” - “Sada nije zabranjeno sanjati”.

Dakako, Austrijanci sanjaju prolazak u polufinale, što bi im bio prvi takav veliki uspjeh. Skijašku je zemlju zahvatila rukometna euforija i Austrijanci zaista misle da mogu ostvariti čudo. Izbornik Aleš Pajovič, proslavljeni slovenski internacionalac igrao je u Grazu i otud poveznica s austrijskim rukometom koji je također u usponu. Izborničku je funkciju lani preuzeo od Islanđanina Patrekura Johanessona koji mu je ostavio solidnu momčad.

U dosadašnjem dijelu natjecanja iskristaliziralo se stanje koje pokazuje da je Austrijancima najjače oružje Duvnjakov suigrač iz Kiela Mykola Bilyk, srednji vanjski koji je prvi strijelac EP-a sa 28 golova iz tri utakmice.

Pouzdani vratar Thomas Eichenberger prvi je izbor, a osim Bilyka najveća prijetnja dolazi iz vanjske linije u kojoj je lijevo Hutecek, a desno izvrsni Gummersbachov igrač Janko Božović. Na toj strani je i krilo Robert Weber koji rijetko promašuje (18/21).

SKUPINA I

Hrvatska - Austrija (četvrtak, 16. siječnja u 18.15 sati)

Hrvatska - Njemačka (subota, 18. siječnja u 20.30 sati)

Hrvatska - Češka (ponedjeljak, 20. siječnja u 16.00 sati)

Hrvatska - Španjolska (srijeda, 22. siječnja u 16.00 sati)

 

I preostala dva domaćina EP-a osigurala su drugi krug, Švedska je u posljednjoj utakmici skupine F u Goteborgu svladala Poljsku sa 28-26 i osigurala drugo mjesto iza Slovenije koja je u prvom krugu ostvarila sve tri pobjede. Četiri švedska igrača postigla su po pet golova protiv Poljske, Daniel Pettersson, Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson i Kim Ekdahl du Rietz, dok je Szymon Sicko bio strijelac osam golova za Poljsku. Slovenija je u svom posljednjem nastupu u Goteborgu svladala Švicarsku sa 29-25. Miha Zarabec je sa šest golova bio najbolji kod Slovenije, dok je Andre Schmid s osam pogodaka predvodio Švicarsku.

Treći domaćin EP-a Norveška osvojila je prvo mjesto u skupini D u Trondheimu 34-28 (16-14) pobjedom protiv najugodnijeg iznenađenja natjecanja Portugala. Magnus Joendal je sa sedam golova predvodio Norvešku, dok je Antonio Areia postigao pet golova za Portugal.

Velikan Francuska, koja je nakon dva poraza u prva dva kola izgubila izglede za prolazak u drugi krug, u svom je posljednjem nastupu na ovom EP u Trondheimu svladala Bosnu i Hercegovinu sa 31-23 u susretu skupine D. Valentin Porte postigao je sedam pogodaka za Francusku, a Marko Panić devet za BiH.