BODOVNO IZJEDNAČENI

Rusi u stopu prate Vatrene: Evo kako izgleda raspored Hrvatske do kraja kvalifikacija

Hrvatska reprezentacija trenutno je na vrhu skupine sa 16 bodova i boljom gol-razlikom od Rusije, a do kraja kvalifikacija ostala su još tri susreta.

U 7. kolu skupine H kvalifikacija za odlazak na SP 2022., Hrvatska je slavila protiv Cipra sa 3:0, dok je Rusija upisala minimalnu pobjedu protiv Slovačke čime se nastavlja velika borba za prvo mjesto i izravan plasman u Katar.

Obje reprezentacije nakon sedam odigranih kola imaju 16 bodova, dok je Hrvatska na vrhu skupine zbog bolje gol-razlike. Također, Vatrenima u prilog ide i bolji raspored do kraja kvalifikacija.

Tako na domaćem terenu dočekuju Rusiju i Slovačku te odlaze na gostovanje na Maltu, dok Ruse čeka znatno teži posao. Kod kuće igraju samo protiv Cipra, dok odlaze na dva neugodna gostovanja, u Sloveniju i, dakako, Hrvatsku.

Budući da su Hrvatska i Rusija pobjegle konkurenciji, Slovencima i Slovacima, na šest, odnosno sedam bodova za prvo mjesto treba im čudo. Moraju pobijediti sve utakmice do kraja, dok Hrvatska i Rusija moraju sve izgubiti pa na kraju kvalifikacija i remizirati.

Prema tome jasno je da će glavna borba za izravan plasman u Katar odvijati između dvije reprezentacije, Hrvatske i Rusije.

U slučaju da Hrvatska slavi protiv Slovačke u Gradskom vrtu te na Malti, a Rusija protiv Slovenije i Cipra, u posljednju utakmicu ušli bi bodovno izjednačeni.

Gol-razlika odlučuje u slučaju istog broja bodova

Završi li pak posljednja utakmica podjelom bodova, to bi najviše odgovaralo Vatrenima koji, kako smo već rekli, imaju bolju gol-razliku i zbog toga bi osigurali izravan plasman u Katar kao prvoplasirana reprezentacija.

Budući da samo deset reprezentacija osigurava izravan plasman na Svjetsko prvenstvo, deset drugoplasiranih reprezentacija odlazi u dodatne kvalifikacije koje će biti jako teške.

U dodatnim kvalifikacijama reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine, a ondje će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Tako će samo tri najbolje reprezentacije, iz svake skupine po jedna, osigurati plasman u Katar.

Evo kako izgleda raspored hrvatske i ruske reprezentacije do kraja kvalifikacija.

Ovog ponedjeljka, 11. listopada Hrvatska dočekuje Slovačku u Gradskom vrtu, dok Rusija odlaze na teško gostovanje u Sloveniju.

Točno mjesec dana kasnije Hrvatska odlazi na gostovanje na Maltu, dok Rusija dočekuje Cipar, a onda tri dana kasnije čeka nas dvoboj Hrvatske i Rusije.