ATP NITTO MASTERS

Bitka za London! Igraju se 1/2 finala!

U prvom susretu dana sastaju se Federer i Tsitsipas dok večeras od 21:00 igraju Thiem i branitelj naslova Zverev A.

ISKUSTVO PROTIV MLADOSTI U BORBI ZA LONDON!

Roger Federer je u četvrtak navečer  pobijedio u dugo očekivanom, blockbusterskom  okršaju protiv Novaka Đokovića, pobjedom nad petostrukim prvakom u dva  seta i na taj način izborio današnje  polufinale. Ali posao za Švicarca još uvijek nije dovršen.

 Ako švicarska zvijezda sanja da poveća rekordni broj trofeja u finalu sezone na sedam, morat će pobjediti šestog nosioca Stefanosa Tsitsipasa.

Federer ipak nosi zamah, nakon sjajnog učinka protiv Đokovića u kojem je osvojio 78 posto svojih servisnih poena i nije bio slomljen. Nakon te pobjede novinar je upitao 38-godišnjeg Federera osjeća li se mladoliko koliko izgleda na terenu.

"Osjećam se dobro. Osjećam se mladim ", rekao je Federer, puknuvši osmijeh.

Federer zna da se suočava s opasnim protivnikom kojeg ima u Tsitsipasu, koji ga je pobijedio na ovogodišnjem Australian Openu u četiri seta. Federer koji ima 103 titule na turneji,  vodi  sa 2-1 u svojoj FedEx ATP Head2Head seriji sa 6-4, 6-4 pobjedama  u Dubaiju i u Bazelu.

"Sretan sam što sam dospjeo ovdje gdje sam sad", rekao je Federer. "Nadam se da mogu  otići korak dalje nego što sam to učinio prošle godine. Prošle godine sam igrao dobar meč protiv Zvereva, ali on je bio nestvaran prošle godine, tako da je bilo teško dobiti ga. "

Alexander Zverev je pobijedio u tom meču 7-5, 7-6 (5) u svom prvom polufinalu Nitto ATP finala, a Nijemac je podigao trofej. Tsitsipas, debitirajući na prvenstvu krajem godine, nada se da će slijediti korake branitelja.

"Moje se tijelo trenutno dobro osjeća. Nigdje ne osjećam bol. Osjećam se svježe, iskreno ", rekao je Tsitsipas nakon što je u petak izgubio dvosatnu, 52-minutnu bitku protiv svjetskog br. 1 Rafaela Nadala. "Nakon ovako dugog, teškog meča, osjećam kao da sutra mogu igrati na isti način. Dakle, s tim nemam problema. "

Tsitsipas će biti siguran u to nakon što je u ovom prvom nastupu na The O2 krenuo s 2-0 starta na ovom događaju. Grk nije izgubio set ni protiv Zvereva ni protiv Daniila Medvedeva.

 

THIEM PROTIV  A.ZVEREVA U BORBI ZA LONDONSKO FINALE 

Prije godinu dana, Aleksander Zverev šokirao je svijet tenisa kada je u okršajima s Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem pobijedio i osvojio najveći naslov u karijeri na Nitto ATP finalu. Nakon borbe pod pritiskom na utakmici protiv Danila Medvedeva zaradio je mjesto u polufinalu u petak, Zverev je samo dvije pobjede udaljen od zadržavanja krune.

No, 11-putni prvak ATP Tour-a ima značajnu prepreku neposredno ispred sebe u Austrijancu Dominiku Thiemu, koji je prvi put u polufinalu na završnici sezone. Thiem vodi njihovu FedEx ATP Head2Head seriju 5-2, a on trenutno igra svoj najbolji tenis, pobijedivši i Federera i Đokovića u okviru grupe Bjorn Borg.

"Igrao je nevjerojatan tenis, možda najbolji tenis koji smo ikad vidjeli od njega. Zapravo premlaćivanje Rogera i Novaka na ovom terenu vrlo je posebno. Vratiti se natrag vrlo je, vrlo teško ", rekao je Zverev. "Bit će to vrlo težak meč. Veselim se. Iskreno, samo sam sretan što sam u poluzavršnici, a odavde ćemo tek vidjeti kako to ide. "

Ulazak u polufinale na O2 veliko je postignuće, osam najboljih igrača na svijetu natjecalo se za samo četiri mjesta. Ali to je samo dio bitke, a igračima su nakon toga potrebne dvije dodatne pobjede za podizanje trofeja.

“Mislim da je možda ovaj turnir najteže pobijediti, jer morate pobijediti pet najboljih iz TOP 10 momaka zaredom. Okej, možeš si priuštiti da izgubiš jedan meč, ali ipak, zato sam 100 posto siguran da ako osvojiš ovaj naslov, možeš osvojiti i druge naslove ", rekao je Thiem. "Nisam to još učinio, ali mislim da ako osvojim ovu titulu, to vam daje puno samopouzdanja, posebno naravno pred  Australiju, jer ona je najbliža, ali za cijelu sljedeću godinu."

Zverev ipak ima prednost u iskustvu na The O2. Iako je ovo Thiemov četvrti nastup Zverevov treći, Nijemac je trijumfovao prošle godine, dok je Austrijanac u tri svoja prethodna gostovanja dobio tri meča.

"Ovo je arena, ovo mjesto je posebno za mene", rekao je Zverev. „Ovdje se osjećam drugačije, a takav osjećaj želim prenijeti i naredne godine, na sljedeći turnir. Nije važno hoću li pobijediti ili izgubiti. Očito želim pobijediti i učinit ću sve što mogu. "

Obojica igrača su ovaj tjedan pokazala dobru formu, a Zverev priznaje da ne samo u njegovom meču, već i na turniru u cjelini, ima još puno toga u zraku. Svaki igrač će morati dati sve od sebe u svojim okršajima od početka do kraja.

"Bit će zanimljivo vidjeti tko će pobijediti. Možda ćemo imati najstarijeg pobjednika svih vremena. Možda će to biti jedan od novih momaka, mladića. Možda ćemo imati prvog pobjednika ", rekao je Zverev. "Nadam se da će to biti uzvrat za mene, ali sutra imam vrlo teško polufinale."