SVAKA ČAST

Čudo u Tokiju! Srušila svjetski rekord u troskoku star 26 godina

U finalu je nastupila i legendarna Kolumbijka Caterine Ibarguen (37), braniteljica naslova iz Rija, no sa 14.25m je ostala 10.

Venezuelanka Yulimar Rojas (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u troskoku na OI u Tokiju, a u posljednjoj seriji finala postavila je i novi svjetski rekord srušivši 26 godina star rezultat Ukrajinke Inese Kravec.

Dvostruka svjetska prvakinja u troskoku i srebrna s posljednjih Igara u Rio de Janeiru Rojas pitanje pobjednice praktički je riješila odmah u prvom skoku kada je sletjela na 15.41 metara, što je za samo devet centimetara slabije od dosadašnjeg svjetskog rekorda, čime je postala neuhvatljiva za konkurenciju. Na samom kraju natjecanja, kada je i teoretski osigurala zlato, Rojas je doskočila na 15.67 metara i time za 17 centimetara nadmašila rekord Kravec koji je stajao još od 10. kolovoza 1995. sa svjetskog prvenstva u Goteborgu.

Rojas je tako postala prva žena iz Venezuele s olimpijskim zlatom. Dosada je ta zemlja imala dva muška zlata, boksača Francisca Rodrigueza iz Ciudad Mexica 1968. i mačevatelja Rubena Limarda iz Londona 2012.

Srebrnu i brončanu medalju osvojile su dvije posljednje europske dvoranske prvakinje, Portugalka Patricia Mamona (32) i Španjolka Ana Peleteiro (25). Obje su za najveći domet u dosadašnjoj karijeri postavile nacionalne rekorde, Mamona sa 15.01m, a Peleteiro sa 14.87m.

U finalu je nastupila i legendarna Kolumbijka Caterine Ibarguen (37), braniteljica naslova iz Rija, no sa 14.25m je ostala 10.