STARI ZNANCI NOVOG LICA

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA: Utakmica protiv ''nove Furije'' za četvrtfinale Eura

U Kopenhagenu se od 18 sati sastaju Hrvatska i Španjolska u borbi za četvrtfinale Europskog prvenstva.

Danas od 18 sati Vatreni nastavljaju svoj put na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. U Kopenhagenu se Hrvatska sastaje sa Španjolskom u osmini finala, a tko bude bolji iz ovog dvoboja u četvrtfinalu prema rasporedu Eura ide na par Francuska – Švicarska.

Nažalost, u ovoj utakmici Vatreni će biti bez Ivana Perišića koji se zarazio koronavirusom i mora u samoizolaciju. Ključni Dalićev čovjek, koji nas je svojim pogotkom Češkoj ostavio u igri kako bi se uopće mogli plasirati u osminu finala, bio je pozitivan na redovnom testiranju od čemu je u subotu kasno navečer izvijestio Hrvatski nogometni savez.

Hrvati i Španjolci u osminu finala su stigli kao drugoplasirane momčadi svojih skupina. Obje reprezentacije su u prve dvije utakmice razočarale, a onda su kad je bilo najpotrebnije oduševile dobrom igrom i golovima.

Španjolci su nakon remija sa Švedskom i Poljskom sve naplatiti protiv Slovaka koje su pregazili s 5:0. Moglo je biti i više da Alvaro Morata nije promašio udarac s bijele točke što je bio već drugi promašeni penal Furije na ovom Euru.

Treći put zaredom na Španjolce

Zanimljivo, ovo će biti treći uzastopni dvoboj Hrvatske i Španjolske na Euru. Bilićeva Hrvatska ostala je zamalo kratka u onom porazu 2012. (0:1) kada su Španjolci posljednji put otišli do kraja. Prije pet godina Čačićeva je Hrvatska slavila s 2:1 na opće iznenađenje.

Prije par godina u Ligi nacija Furija je ponizila svjetske doprvake sa 6:0, no osveta je stigla na uzvratu u Zagrebu kada su naši nogometaši slavili s 3:2.

Neki novi klinci

Ovo po imenima nije ta Španjolska na koju smo navikli. Ovo je jedna nova Furija koju je Luis Enrique promovirao na velikoj sceni. Uz iskusne Busquetsa, Moratu, Kokea i Jordija Albu tu je dosta novih igrača koji bi u sljedećim godinama trebali ganjati uspjehe generacije koja se oprostila.

Jedan od njih je i Dani Olmo koji je na poseban način najavio utakmicu protiv reprezentacije za koju i sam navija.

''Čeka nas jedan od najvećih protivnika u ovom dijelu natjecanja, ali što je, tu je. Španjolska je protiv Slovačke pokazala svoju kvalitetu, pobijedivši 5:0. Riječ je o mladoj, brzoj i energičnoj momčadi, čija se igra bazira na visokom presingu, na puno kombinatorike i ulazaka u prazan prostor'', objasnio je izbornik Zlatko Dalić.

Vatreni nisu zabili pet komada, ali jesu tri Škotskoj što je bilo dovoljno da se Hrvatska opet digne na noge. Puno bolja igra u trećoj utakmici daje nam nadu u još jedna dobar rezultat iako će ovo biti najteža utakmica dosad.

''Morat ćemo imati kontrolu lopte, pokušati nametnuti svoj stil igre i napasti ih'', dodao je izbornik.

Bez Perišića i Lovrena

Nažalost, Dalić zbog nakupljenih kartona neće moći računati na stup obrane, Dejana Lovrena. Trebao bi ga zamijeniti Duje Ćaleta-Car koji je startao protiv Engleza u prvoj utakmici kada je Lovren još bio ozlijeđen.

Protiv Škotske je dobru utakmicu odigrao Josip Juranović i vidjet ćemo hoće li ostati u prvih 11 ili će izbornik vratiti Šimu Vrsaljka nakon što je dobio potreban odmor.

Barišić umjesto Gvardiola?

Na lijevoj strani bi u sastav lako mogao upasti Borna Barišić koji se oporavio od ozljede, a na klupu bi mogao preseliti sad već nakon tri uzastopne utakmice umorni i ozljedom načeti Joško Gvardiol

U veznom redu ne bi trebalo biti promjena. Čini se kako je solucija s Brozovićem i Kovačićem koji čuvaju leđa 35-godišnjem Luki Modriću ipak najbolje rješenje za vezni red.

Mogući sastav Hrvatske:

Livaković – Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović, Kovačić – Vlašić, Modrić, Brekalo - Petković