DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Francuska je prvak Europe! Poslije produžetka sredili Dansku za svoj četvrti naslov

Francuska je pobijedila Dansku 33:31 poslije produžetka u finalu Europskog prvenstva u rukometu.

Rukometaši Francuske osvojili su zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Njemačkoj pobijedivši Dansku s 33-31 (27-27, 14-14) u produžetku uzbudljivog nedjeljnog finala odigranog pred 19.750 gledatelja u Lanxess Areni u Koelnu.

Tako je nastavljen stopostotni niz jedne od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti, koja je i u svom četvrtom finalu na europskim prvenstvima izašla kao pobjednik.

Ludovic Fabregas je s osam pogodaka bio najbolji strijelac Francuza, Nedim Remili je postigao pet, a Yanis Lenne, Elohim Prandi i Dylan Nahi po četiri gola. Samir Bellahcene je imao devet obrana.

Dance je s devet golova predvodio Mikkel Hansen, a osam puta je mrežu zatresao Mathias Gidsel. Simon Pytlick je postigao pet pogodaka. Sjajan je bio vratar Emil Nielsen s 15 obrana.

Francuzi su nešto bolje otvorili finalni dvoboj i u 12. minuti su prvi put došli do dva gola prednosti (6-4). No, u tom su se trenutku Danci pribrali i počeli igrati rukomet kakav su pokazivali većim dijelom turnira u Njemačkoj. Serijom 5-0 momčad Nikolaja Jacobsena minus od dva gola pretvorila je u prednost od tri pogotka (9-6) u 17. minuti.

No, onda su opet ostali više od sedam minuta bez realizacije pa su Francuzi izjednačili na 9-9. Do kraja poluvremena nijedna se reprezentacija nije uspjela odvojiti, da bi se na veliki odmor otišli rezultatom 14-14.

Hansen i Gidsel su otvorili drugo poluvrijeme s tri pogotka i opet donijeli Dancima +3 (17-14) u 35. minuti. Prednost od jednog ili dva gola Danska je održavala do 53. minute, kad su Francuzi pogotkom Ludovica Fabregasa prvi put izjednačili u drugom dijelu. Quentin Mahe je iz sedmerca donio vodstvo Francuzima u 55. minuti, da bi Hansen s dva brza pogotka vratio vodstvo Dancima.

Danska je u zadnju minutu osnovnog dijela ušla s golom prednosti (27-26) i s loptom u posjedu. Čvrsta francuska obrana je izdržala i prisilila suparnika na gubitak lopte zbog pasivnog napada. Prandi je odličnim dodavanjem pronašao Fabregasa na crti, a najbolji strijelac Francuza je pogodio za 27-27.

Dancima je ostalo još gotovo pola minute za zadnji napad, ali nisu došli do šuta. Ostao im je samo deveterac iz kojeg je Hansen pogodio francuski blok.

I baš kao što su to učinili u polufinalu protiv Švedske, aktualni olimpijski pobjednici su u dodatnih deset minuta slomili otpor aktualnih trostrukih svjetskih prvaka. Presudila je serije od tri pogotka od 65. do 67. minute. Pytlick je Dancima donio prednost 29-28, Fabregas je izjednačio, a onda je Dika Mem povezao dva gola za 31-29. Hansen je iz sedmerca smanjio zaostatak, ali kad je Prandi na pola minute do kraja pogodio za 32-30, bilo je jasno da će Francuzi osvojiti pobjednički trofej.

Danci su ostali na dva naslova iz četiri europska finala, a Francuzi su četvrti put izašli kao pobjednici. Bio je to njihov drugi dvoboj za europsko zlato, a konačan ishod je isti, s tom razlikom što su u Njemačkoj Danci imali priliku doći do pobjede, dok su 2014. pred svojim navijačima doživjeli uvjerljiv poraz (41-32).

Francuska je turnir u Njemačkoj završila sa svih devet pobjeda, od kojih su dvije u nokaut fazi bile u produžetku.

Francuzi sada imaju samo jedno zlato manje od Švedske, najuspješnije reprezentacije na europskim prvenstvima s pet naslova. Šveđani su se u Njemačkoj morali zadovoljiti broncom do koje su došli pobjedom 34-31 protiv domaće reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija je natjecanje završila na 11. mjestu.

EP rukometaša 2024. - konačan redoslijed

1. Francuska
2. Danska
3. Švedska
4. Njemačka
5. Mađarska
6. Slovenija
7. Portugal
8. Austrija
9. Norveška
10. Island
11. HRVATSKA
12. Nizozemska
13. Španjolska
14. Crna Gora
15. Češka
16. Poljska
17. Sjeverna Makedonija
18. Gruzija
19. Srbija
20. Farski Otoci
21. Švicarska
22. Rumunjska
23. Grčka
24. Bosna i Hercegovina