Zimski san

Lige prvaka

Najpopularnije klupsko nogometno natjecanje, Liga prvaka, ušlo je u svoju zimsku pauzu nakon završetka grupnog dijela natjecanja. Budući da do idućih utakmica imamo još preko 2 mjeseca, idealno je vrijeme da barem kroz pregled dosadašnjeg dijela natjecanja dobijemo malu dozu zvjezdanog natjecanja da lakše preživimo vrijeme bez Lige prvaka.

Kiks Engleza i veselje manjih momčadi

Od četiri engleske momčadi, samo aktualni prvak Manchester City i Arsenal su prošli u osminu finala, dok su Manchester United i Newcastle zauzeli začelje svojih skupina. Za Newcastle to nije ni toliko iznenađujuće budući da su je njihova skupina F s Borussiom, PSG-om i Milanom bila proglašena skupinom smrti, ali United je jako razočarao svoje navijače skupivši samo 4 boda u skupini A s Bayernom, Kopenhagenom i Galatasarayem (1:0 protiv Danaca i 3:3 protiv aktualnog turskog prvaka).

Ovo je najgora osmina finala za engleske predstavnike u 11 godina, i prvi put ikad da su dva engleska predstavnika završila na dnu svoje skupine, dok su prije ove sezone samo triput ikad Englezi bili posljednjeplasirana momčad skupine – Blackburn (1995), United (2005) i City (2012).

S druge strane, Kopenhagen stvara povijest, ovo im je drugi put u povijesti da su prošli grupnu fazu natjecanja (prvi put bilo je sezone 2010/2011.).
U skupini B iza Arsenala je završio PSV, momčad kojoj europski uspjesi nisu strani (osvajač Kupa UEFA 1977/1978. i osvajač Europskog kupa – Lige prvaka u svojoj staroj inačici – 1987/1988.), ali koji već dugo nije imao značajnih rezultata u Europi. Najbolji „recentni“ plasman im je polufinale 2004/2005, a ovo će im biti prva osmina finala od 2016.

Španjolska dominacija

Španjolska je ove sezone u grupnu fazu Lige prvaka ušla s 5 momčadi – četiri prvoplasirane iz lige te jednu (Sevilla) kao pobjednika Europa lige. Jedino je Sevilla, koja ove sezone i nije u nekoj formi, odigrala loše i završila posljednja u skupini, dok su Real Madrid, Real Sociedad, Atletico Madrid te Barcelona svi završili na čelu svojih skupina, a oba madridska kluba i Sociedad čak nisu ni upisali nijedan poraz. Posebno je to impresivno za Sociedad, momčad koja 10 godina nije nastupala u Ligi prvaka, a koja je primila samo 2 gola u 6 utakmica protiv Intera, Benfice i RB Salzburga.

Skupina smrti opravdala ime

Već smo spomenuli da je Newcastle završio posljednji u skupini, no skupina je do zadnjeg trenutka bila napeta. U zadnjem kolu su Englezi i poveli protiv Milana, no talijanska momčad uspjela je preokrenuti slaviti 2:1 na kraju. Istovremeno, na drugim je terenu PSG visio protiv Borussie, ali uspjeli su izboriti ključni bod rezultatom 1:1 te se tako kao drugoplasirana momčad, zahvaljujući boljoj gol-razlici, kvalificirati u osminu finala ispred Milana, koji će se morati zadovoljiti igranjem u nokaut-fazi Europa lige u nastavku sezone.

Pojedinačno najbolji

Na ljestvici najboljih strijelaca je jako gusto – čak četvorica (Højlund, Manchester United; Griezmann, Atletico Madrid; Morata, Atletico Madrid; Haaland, Manchester City) dijele prvo mjesto s po 5 postignutih golova, a iza njih su osmorica igrača s po 4 postignuta pogotka.
Jedan od igrača s 4 gola je i predvodnik ljestvice najboljih asistenata s 4 asistencije – Galeno iz Porta, koji je bio pravi joker onima koji igraju UEFA-in Fantasy Football.

Pogled u budućnost

18. prosinca izvučeni su parovi osmine finala. Mnogi su priželjkivali danskog predstavnika, a loptice su razveselile Haalanda i ekipu. Svi parovi su:

Porto – Arsenal
Napoli – Barcelona
PSG – Real Sociedad
Inter – Atletico Madrid
PSV – Borussia Dortmund
Lazio – Bayern
Kopenhagen – Manchester City
RB Leipzig – Real Madrid