VRUĆA SEVILLA

Evo tko prijeti Dinamu i kakve su mu šanse: Modre čeka "mali" Camp Nou i bivše zvijezde Real Madrida

Dinamo će u doigravanju za osminu finala Konferencijske lige igrati protiv španjolskog Betisa…

Dinamo je izvukao vjerojatno najtežeg suparnika u doigravanju za osminu finala Konferencijske lige, poznati španjolski klub - Real Betis iz Seville.

Ipak, tek letimičnim pogledom na Transfermarkt vidjet ćemo da se ne radi o nekoj megamomčadi. Betisova momčad procijenjena je na 202,8 milijuna eura, dok je Dinamova na 72,5 milijuna. Uostalom, Betis je ispao u skupini Europske lige, ispred njega su bili Glasgow Rangers i praška Sparta.

Betis je sklon oscilacijama

Istu tu Spartu Dinamo je pobijedio u Zagrebu u prvoj utakmici kvalifikacija za Europsku ligu 3:1 i činilo se da će proći dalje, no to je bilo pogrešno razmišljanje jer su Modri u Pragu naprosto pometeni. Sparta je i u dosta zahtjevnoj skupini Europske lige pokazala snagu i prošla dalje, dok je Betis završio tek treći i morao se zadovoljiti nastavkom natjecanja u Konferencijskoj ligi. Bio je bolji jedino od ciparskog Arisa.

Betis je i u skupini Europske lige pokazao ono što ga krasi već desetljećima u španjolskoj ligi, a to su strašne oscilacije. S Andalužanima se nikad ne zna.

Prokockali sve u zadnja dva kola

Taman kada pomislite da bi se mogli boriti za prvaka i hladno uhvatiti mjesto koje vodi u Ligu prvaka, oni zaredaju s nekoliko loših rezultata i začas potonu. To im se ove sezone dogodilo i u Europskoj ligi i u La Ligi.

Uoči posljednja dva kola natjecanja po skupinama Europske lige imali su 9 bodova i činilo se da će bez problema proći dalje, a onda su šokantno izgubili i u Pragu i kod kuće od Rangersa.

Donedavno su i u španjolskoj ligi stajali jako dobro, držali su pozicije koje vode u Ligu prvaka, a onda su zaredali s niskom remija i pali na sedmo mjesto. U posljednjih šest utakmica u svim natjecanjima Betis je upisao samo jednu pobjedu, i to u Kupu kralja protiv niželigaša Villanovensea.

Kriza rezultata

U posljednjih pet ligaških utakmica pobijedio je samo jednom, i to Las Palmas kod kuće. Doduše, imao je dosta težak ždrijeb, u posljednja dva kola igrao je s Real Madridom kod kuće i protiv Real Socidedada u gostima. U obje utakmice izvukao je remi.

Bitno je istaknuti da je Betis neporažen u La Ligi već 12 utakmica zaredom, no od toga je odigrao 8 utakmica neriješeno i otud je tek sedmi te već zaostaje sedam bodova za četvrtim Atleticom, koji ima i utakmicu manje.

Betijski Kordiljeri

Ako se pitate otkud ime Betis... Rimljani su nekoć rijeku Guadalquivir koja prolazi kroz Sevillu zvali Baetis. a po njoj su nazvali i cijelu provinciju. Ime je s vremenom deriviralo u Betis. Andaluzijsko gorje danas nosi naziv Betijski Kordiljeri.

Betis je klub koji nema previše trofeja u svojoj vitrini. Tek jednom je bio prvak Španjolske, i to davne 1935., te je osvojio tri Kupa kralja, posljednji 2022. Svoje utakmice igra na Estadio Benito Villamarinu, prekrasnom zadnju koje podsjeća na Camp Nou i prima 60 tisuća gledatelja.

Prekrasan stadion - mali Camp Nou

Sve tribine su zaokružene prije nekoliko godina i u planu je postavljanje krova. Atmosfera je na stadionu obično jako dobra, posebno je užarena kada se igra gradski derbi sa Sevillom. To je jedan od najvrućih gradskih derbija Europe i svijeta.

Trener Betisa je poznati i iskusni stručnjak, 70-godišnji Čileanac Manuel Pellegrini, koji je u karijeri, među ostalim, vodio River Plate, Real Madrid i Manchester City. Prema Transfermarktu, najvrjedniji igrač Betisa je Guido Rodriguez (29). Argentinski veznjak procijenjen je na 28 milijuna eura.