ČUDNO VRIJEME

Isplivala najveća sramota UFC-a: Najgorem borcu koji je ikad ušao u kavez isplatili su koliko većina može samo sanjati

2016. godine u UFC-u je debitirao CM Punk, poznata kečerska zvijezda, no ostavio je sve samo ne dobar dojam.

Sredinom prošlog desetljeća UFC je tražio razne načine da podigne svoju vrijednost, odnosno kako se probiti do mainstream publike.

Jedan od načina prepoznali su na primjeru Brocka Lesnara, koji je kao kečerska zvijezda došao u promociju, a onda postao prvak i najveći magnet za kupnju prijenosa.

CM Punk nije bio zvijer poput Lesnara

Krenuli su tim putem pa su svoju novu kečersku zvijezdu pronašli u Philu Brooksu, u krugovima onoga čime se dotad bavio poznatog kao CM Punk.

No, za razliku od Lesnara, koji je bio odličan hrvač tijekom školovanja te koji je pravo fizičko čudo prirode, snažniji od većine ljudi koji ste susreli, CM Punk bio je "average Joe", običan momak od otprilike 85 kilograma, koji se u kečerskom svijetu probio upravo na račun toga. Netko tko izgleda kao vi, a pobjeđuje (zlo) u ringu.

Jedino što je u onom ringu sve podložno scenariju, dok je MMA prava borba za preživljavanje. Ali borba u kojoj se Brooks odlučio okušati i UFC mu je to omogućio.

Bio je predborba velikom Miočićevu spektaklu

Priliku je dobio na UFC 203 priredbi, onoj na kojoj je Miočić prvi put branio titulu prvaka svijeta, u svom Clevelandu. Protivnik mu je bio Mickey Gall, mladi borac koji je iza sebe imao tek dva profesionalna nastupa.

Brooks je tu borbu glatko izgubio. Iako se pripremao za nju duže od godinu dana, u jednom od najboljih timova svijeta, izgledao je kao nešto ispod amatera, a protiv sebe je imao borca kojem je borba na nogama, gdje se znalo da Brooks najgore stoji, također bila najlošija od svih vještina.

Sve je ipak najviše zaboljela cifra koju je nedavno i službeno potvrdila Brooksova supruga AJ Lee. On je za tu borbu zaradio više od milijun dolara, odnosno milijun i 45 tisuća.

Brooks je inače u službenom izvještaju bio naveden pod honorar od 500 tisuća dolara, ispod Miočića koji je uzeo 600 i Overeema komu je pripalo 800, ali očito je spremio nešto i od prodaje TV prava.

Drugi pokušaj bio je još sramotniji

Pokušao je on još jednom, nešto manje od dvije godine kasnije. Tada je protiv sebe imao Mikea Jakcsona, bivšeg novinara i po mnogima drugog najgoreg borca koji je ikad ušao u oktogon, odmah iza Brooksa. Jackson je tu borbu dobio dominantnom sudačkom odluku, no poništena mu je zbog pada na dopinškom testu. Jackson je, naime, prije borbe konzumirao marihuanu.

I tim putem Punk je bio prijavljen na honorar od pola milijuna dolara, no za razliku od prve borbe, kad je bio co-main event, sad je otvarao glavni program pa je moguća da ukupna cifra ipak nije bila onolika.

No, opet, cifra je to za dvije borbe kakvu većina UFC boraca nije ni blizu zaradila. Samo ćemo vas podsjetiti da je UFC-ov minimalac, onaj koji dobivaju borci tek pridošli u promociju, deset tisuća dolara uz jednako toliki bonus za pobjedu, no od toga treba odbiti porez i postotak koji odlazi trenerima i menadžeru. Nekim borcima potrebne su znatne serije pobjeda da bi došli do sto tisuća dolara po borbi i za to proliju puno krvi i znoja.

CM Punk iskoristio je činjenicu da je UFC-u u tom trenutku, barem su oni tako mislili, bio potreban. Gledajući što je napravio, zapravo i nije te su mnogi brzo zaboravili da je i bio UFC borac. Sve dok se ovim putem nismo prisjetili toga i samo zaključili kako je nekad bilo potpuno drukčije vrijeme u najvećoj svjetskoj MMA promociji.