Što nakon brodoloma u Walesu?

Crni scenarij prijeti Vatrenima - s obje pobjede možemo ostati bez Eura!

Hrvatska nogometna reprezentacija nakon Turske poražena je i od Walesa te se dovela u nelagodnu poziciju kad je u pitanju plasman na Europsko prvenstvo 2024.

Nula bodova - tako glasi učinak hrvatske nogometne reprezentacije u listopadskom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Poslije poraza od Turske u Osijeku, Vatreni su izgubili na gostovanju u Walesu i time si uvelike kompromitirali šanse za odlazak na Euro koji se iduće godine igra u Njemačkoj.

Hrvatska je na ljestvici skupine D trenutno na trećem mjestu budući da je omjer u međusobnim utakmicama ključna odrednica prilikom formiranja poretka onda kada su neke reprezentacije bodovno izjednačene kao što je to trenutno slučaj s Walesom i našom reprezentacijom. Kao što znamo, u prvom kolu kvalifikacija bilo je neriješeno na Poljudu (1:1), a ove nedjelje 2:1 za Velšane.

Turska je sigurna, ostaje dilema Hrvatska ili Wales

Dakle, Turska je došla do 16. boda koji joj ujedno jamči plasman na europsku smotru, makar u studenom Turke čeka još samo jedna utakmica, za razliku od Vatrenih i Velšana koji ih imaju za odigrati po dvije. Naime, ne postoji više niti jedan scenarij prema kojem Turska može završiti ispod drugog mjesta u ovoj grupi.

Naši reprezentativci u idućem ciklusu će prvo u goste Latviji pa će nakon toga na Maksimiru ugostiti Armeniju, dok Wales prvo gostuje u Armeniji i onda u posljednjem kolu čeka Tursku.

Zatvaranje kruga bi značilo ispadanje

Ukoliko bi se dogodilo da i Vatreni i Velšani u toj prvoj utakmici odrade ono što se od njih očekuje i uzmu sva tri boda, tada bi došli na po 13 bodova jedni i drugi, a Turci bi ostali na sadašnjih 16 jer oni u tu subotu 18. studenog neće igrati kvalifikacijsku utakmicu nego prijateljsku (u gostima kod Njemačke u Berlinu). Zatim bismo u posljednjem kolu imali dramu, a ukoliko bi se sve rasplelo na način da Hrvatska na Maksimiru svlada Armeniju, a Wales na svom terenu nadjača Turke, Vatreni bi skupinu završili na trećem mjestu.

Scenarij je to u kojem bi se zatvorio krug s tri reprezentacije s po 16 bodova, a Hrvatska bi bila ta koja bi izvisila. Gledao bi se učinak ostvaren u međusobnim utakmicama, a tu bi Vatreni imali jednu pobjedu (u gostima protiv Turske), jedan remi (s Walesom na Poljudu) i dva poraza (protiv Turske doma i Walesa u gostima).

Vatreni moraju u studenom uzeti više bodova od Velšana

Tako su izabranici Zlatka Dalića došli u situaciju da prije posljednjih dvaju utakmica ne ovise sami o sebi. Konkretno, Hrvatska u studenom mora osvojiti barem jedan bod više nego Wales. Uzmemo li ih jednaki broj, naša reprezentacija ostaje bez izravnog plasmana, ali neće ni tada sve lađe biti potopljene.

U drugoj polovici ožujka igrat će se play-off Lige nacija u kojem naša reprezentacija ima zajamčeno mjesto ukoliko ne osvoji jednu od prve dvije pozicije u ovoj kvalifikacijskoj skupini D. Što se tiče suparnika u tom play-offu, za to ćemo morati pričekati kraj kvalifikacija.

Play-off Lige nacija igra se u ožujku

Prije svega, treba reći da se nadamo da ga uopće nećemo ni igrati. To bi značilo da smo se kroz skupinu D kvalifikacirali na Euro.

Ukoliko ipak dođe do toga, onda recimo da Hrvatska kao sudionik razreda A Lige nacija će igrati također protiv reprezentacija iz najvišeg ranga UEFA-ine Lige nacija, a za sada je nekoliko takvih kojima visi izravni plasman kroz kvalifikacije (Nizozemska, Italija, Češka, Poljska...).

Play-off Lige nacija igra se onim turnirskim sistemom, dva polufinala i finale, a samo jedna reprezentacija s tog turnira vidjet će Njemačku, državu u kojoj se stotine tisuća Hrvata veseli dolasku Vatrenih na Euro još otkako je Nijemcima dodijeljeno domaćinstvo. Nadamo se da ih Dalić, Modrić i ostali neće razočarati.