POBJEDA JE NAJVAŽNIJA !

Protiv Francuske morat će puno bolje.

Vatreni će protiv Francuske morati biti koncentriraniji i energičniji tijekom cijele utakmice, posebice zadnji red…

Hrvatska je zasluženo pobijedila Švedsku, ali teže nego što se to moglo pretpostaviti, posebice nakon prvih 45 minuta. Gledali smo dva različita poluvremena. Vatreni su bili kao dr. Jekyll i mr. Hyde, oscilacije su bile velike. U prvom poluvremenu Hrvatska je dominirala, dok se u drugom Švedska iznenađujuće digla i pokazala da je u stanju ozbiljno zaprijetiti.

Izbornik Dalić odlučio je promiješati karte. Ovaj put dobro je skrivao što mu je na pameti. Informacije nisu tako lako curile, dugo je početni sastav bio nepoznanica.

Izbornik iznenadio u obrani i napadu

Vatreni su istrčali bez klasičnog centarfora, Dalić je odlučio pojačati sredinu i u vršku zaigrati s dva pokretljiva i hitra igrača Perišićem i Brekalom, koji su širili igru i zabijali s krilnih pozicija, dok ih je iz pozadine pratio strijelac Vlašić i dosta ofenzivni Modrić.

Iznenadio je izbornik i u obrani, i to u samom središtu. Za Melnjaka se pretpostavljalo da će dobiti prednost u odnosu na Barišića na lijevom boku, to nije bilo iznenađenje, ali jest da Ćaleta-Car zaigra umjesto standardnog Vide.

Dalić je odlučio probati s novim sustavom. U prvom poluvremenu više-manje sve je vrlo dobro funkcioniralo, Vatreni su bili kompaktni i rastrčani. Dobra igra okrunjena je prekrasnom akcijom i kulerskim Vlašićevim golom. Modrić je odigrao glavnu ulogu u toj akciji i opet pokazao koliko znači Vatrenima.

Veliki pad u drugom dijelu

U drugom dijelu potpuni preokret. Hrvatska je neobjašnjivo pala, kao da je ostala bez energije. Šveđani su pojačali tempo i preuzeli konce igre u svoje ruke. Gol je dugo visio u zraku i izjednačenje uopće nije bilo iznenađujuće. Ako ćemo iskreno, Šveđani su sredinom drugog dijela mogli i potpuno preokrenuti. Imali su igru i šanse.

Hrvatska obrana prečesto je naivno ispadala, Šveđani su igrali od noge i dvostrukim pasovima lako prolazili.

Izbornik je shvatio da mora mijenjati i pokušati zauzdati osokoljene Šveđane. Kad smo se već pobojali da bi moglo doći do potpunog preokreta, ukazao se Kramarić i nastavio svoj golgeterski niz. Najveće zasluge za taj gol ipak idu Perišiću koji sjajno reagirao i iskusno nadmudrio švedskog braniča.

Naravno da igra može i mora biti bolja, ali u ovom trenutku najvažnije je bilo pobijediti. Zadatak je ispunjen, osvojena su tri boda koja osiguravaju mirniji nastavak natjecanja u Ligi nacija. Već u srijedu u Maksimir stižu Francuzi. Jasno je da će to biti puno veći izazov za Vatrene. Morat će biti u puno boljem izdanju, koncentriraniji i energičniji tijekom cijele utakmice, posebice zadnji red. Oscilacije će se morati svesti na najmanju moguću mjeru. Nije to lako, ali bez toga neće ići.