Modrićeva odluka o Vatrenima, Lukin prkos i inat

Postoje snažne indicije, evo koje su najnovije informacije

Hrvatski kapetan Luka Modrić još se nije javno oglasio o nastavku ili okončanju reprezentativne karijere…

Dok u Madridu traže poveznice između turskog dijamanta Arde Gülera i Luke Modrića, skaut koji ga je otkrio (Serhat Pekmezi) kaže da je više kombinacija Gutija i Modrića nego što je sličan Messiju, kako mu tepaju u Turskoj. U Hrvatskoj se razglaba o tome što će Modrić odlučiti, hoće li nastaviti igrati za hrvatsku reprezentaciju i kako će na njegovu odluku utjecati najnovija optužnica državnog odvjetništva u Osijeku zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz Dinama.

Iako je tijekom završnice Lige nacija u Nizozemskoj kazao da je već donio odluku i da će je obznaniti nakon završetka turnira, Modrić se još nije oglasio tako da je još uvijek sve otvoreno. Sve je jasnije da Modrić zapravo još nije prelomio i da je u procesu razmišljanja.

Postoje snažne indicije

Međutim, postoje snažne indicije da će ostati u dresu Vatrenih i da će nastupiti na Euru u Njemačkoj iduće godine. Jasno, ako bude zdrav i spreman te ako se Hrvatska plasira, a to je posve izvjesno.

U HNS-u se ne oglašavaju javno u vezi s tim, nitko ne želi istrčati pred rudo, no iz izvora bliskih Kući nogometa saznajem da su šefovi HNS-a jako optimistični, štoviše, uvjereni su da će Modrić ostati uz Vatrene. Postoje informacije da je sličnog razmišljanja i izbornik Zlatko Dalić, koji se također ne oglašava javno o tome.

Čujem da u HNS-u vlada uvjerenje da će posljednja optužnica samo dodatno motivirati Modrića da ostane u reprezentaciji i povede Vatrene na Euro. Da se naslutiti da to nisu samo subjektivne želje čelnika HNS-a, nego da postoje i neki objektivni signali iz Modrićeva kuta.

Nadu im ulijeva i Modrićeva reakcija nakon prve optužnice uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je bio pod puno većim pritiskom i izložen puno jačim napadima, kada je sve skupa mnogo teže podnosio, što je i sam istaknuo, no na kraju je skupio snage, izdigao se iznad svega i odigrao sjajan turnir. Rezultat znamo - Hrvatska je osvojila srebro, a Modrić je proglašen najboljim igračem turnira.

Modrić je svjestan toga da navijači žele da ostane

No možda i najvažnije za Modrića bilo je to što je povratio povjerenje svekolike hrvatske javnosti, pa i onog dijela koji je sumnjičavo pratio razvoj sudske situacije. Modrić je naposljetku postao heroj nacije i jasno je da se u takvoj atmosferi osjećao puno lagodnije i sigurnije.

Osim toga, kapetan Vatrenih svjestan je da navijači to od njega očekuju, a to su zorno pokazali na utakmicama s Nizozemskom i posebice Španjolskom u finalu Lige nacija, kada su mu u 10. minuti zdušno zapjevali:

"Ostani tu, tu je tvoja mati, ostani tu, još će sunce sjati, ostani tu, snove čuvaj samo za nju, ostani tu", orilo se s tribina De Kuipa.

Modrićeva trenutačna situacija nije tako delikatna kao uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, sada bi mu malo tko zamjerio da kaže zbogom, ali opći je dojam da golema većina navijača želi da ostane, djelomično i zbog prkosa i inata prema dijelu političko-sudskog establišmenta, koji optužuju da i dalje perfidno gura priču za koju se mislilo da je stavljena ad acta, barem u Modrićevu slučaju.

Ako iziđete na ulicu i porazgovarate s navijačkim pukom, nije mali broj onih koji su uvjereni da je to zapravo podzemni udar na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, najveći hrvatski brand u svijetu i sportsku svetinju, a onda posredno i na Hrvatsku. Zvuči pretjerano, ali takvi su dojmovi mnogih.

HNS dao punu podršku

"Koga se to u Hrvatskoj tužilo i osudilo zbog sumnji u lažno svjedočenje, a bilo ih je tko zna koliko?" jedno je od klasičnih protupitanja ako uđete u raspravu s navijačima na šanku.

U nogometnim kuloarima, pa i u HNS-u, nitko to neće tako otvoreno reći, ali dojam je da su razmišljanja dosta slična. HNS je dao punu podršku Modriću i Lovrenu u ovom slučaju. Iako je priopćenje HNS-a sastavljeno prilično uvijeno, između redova može se puno toga iščitati.

"Hrvatski nogometni savez u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekujemo da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima Republike Hrvatske, neovisno o imenu i prezimenu", jedna je od rečenica čiji završetak sugerira što u HNS-u zapravo misle o cijeloj situaciji.

U svakom slučaju, ako je uvjeren u svoju nevinost, Modrić se nema čega bojati, a svojom odlukom da nastavi igrati za hrvatsku reprezentaciju zacijelo bi razgalio brojna navijačka srca. Osim toga, dao bi si još jednu šansu da s Hrvatskom osvoji zlato na velikom turniru. S Modrićem u sastavu Vatreni su kadri to učiniti. To su pokazali i na Svjetskom prvenstvu u Katru i u Ligi nacija.