NOVA DRAMA?

Stiže li ludi rasplet? Arsenal bi mogao ostati prvi i nakon predzadnjeg kola, pobijediti u zadnjem i ostati bez titule prvaka

Arsenal je na prvom mjestu Premier lige još od ljeta prošle godine, odnosno od trećeg kola.

Jučerašnjom pobjedom na stadionu Etihadu protiv Arsenala Manchester City ponovno je postao uvjerljivi favorit za osvajanje titule prvaka Engleske.

Topnicima su se približili na dva boda zaostatka, ali imaju i dvije utakmice manje te izuzetno povoljan raspored do kraja, gdje im je najviše plasirani protivnik Brighton and Hove Albion trenutačno na osmom mjestu ljestvice Premier lige.

City ima pravo na (minimalno) jedan kiks do kraja sezone

To bi značilo da City, u slučaju da Arsenal pobijedi sve svoje utakmice do kraja (Chelsea, Brighton i Wolves kod kuće te Newcastle i Nottingham u gostima) ima pravo na jedan kiks.

No sve to donosi jednu još zanimljiviju situaciju. Uzmimo primjer da Arsenal pobijedi sve svoje utakmice do kraja 37., odnosno predzadnjeg kola, a da City kiksa na jednom mjestu. U tom bi slučaju Arsenal nakon predzadnjeg kola ponovno bio prvi. I moguće je da pobijedi u posljednjem kolu te ostane bez titule.

Pitate se kako je to moguće?

Razlog je raspored uvjetovan utakmicama FA Cupa. Naime, zbog nastupa obiju momčadi u polufinalu spomenutog natjecanja, utakmica Brightona i Cityja je odgođena, a novi datum odigravanja je 24. svibnja. To je srijeda, točno između pretposljednjeg i posljednjeg kola, odnosno tek tada se City po nastupima izjednači s Arsenalom.

City bi tada imao priliku pobjedom nad Brightonom (ili u nekom slučaju osvajanjem boda) točno pred posljednje kolo preuzeti tron, a onda na gostovanju kod Brentforda osvojiti titulu. 

Kao da ova završnica sezone već nije dovoljno bolna za sve navijače Arsenala koji titulu čekaju gotovo 20 godina.