KAKVA PRILIKA

Hajduk je došao na korak od nečega što nije napravio od osamostaljenja

Nogometaši Hajduka bi po prvi put mogli doći do obrane titule pobjednika Kupa Hrvatske.

Od hrvatskog osamostaljena do danas, Hajduk je sedam puta osvajao Kup te je još pet puta doživio poraz u finalu.

Ipak, sve do danas nešto nije uspio. Još nikad naslov pobjednika Kupa nisu obranili.

Tek po drugi put ovakva prilika

Tu priliku zapravo su do sada imali tek jednom, 2001. godine, kad su došli do finala, ali tamo je Dinamo bio bolji od njih. Prvo ih je na Poljudu savladao rezultatom 0:2, a onda i 1:0 na Maksimiru.

Ove godine, Hajduk će po drugi put imati takvu priliku, odnosno po drugi put će kao branitelj titule zaigrati u finalu. 24. svibnja na Rujevici čeka ih ogled protiv Šibenika, koji će tim putem igrati svoje drugo finale.

2010. godine već su se dalmatinski rivali našli na posljednjoj stepenici, a Hajduk je bio bolji u obje utakmice te je trofej osvojio ukupnim rezultatom 4:1.

Posljednji put Kup obranili još u Jugoslaviji

Posljednji put kad je Hajduk u Hrvatskoj obranio neki trofej, u pitanju je bilo državno prvenstvo 2005. godine. Te godine obranili su i Superkup, dok su državnu titulu uzeli 1994. i 1995. godine. I to su sve titule koje su otkad je Hrvatske osvojili dvije sezone za redom.

Kup natjecanje osvojili su dva puta zaredom u Jugoslaviji i to posljednji put 1976. i 1977. godine, a jednom su ga osvojili i tri sezone u nizu, 1972., 1973. i 1974. godine.

Dodatni je to motiv za osvajanje Kupa te potvrde kako se jaki Hajduk nakon dugo godina vratio. No, neće se Šibenik tek tako lako predati. Već su ove sezone pokazali da mogu zapapriti apsolutno svima.