JAPAN – HRVATSKA

Sigurno jedna promjena u prvih 11, dvojba u vrhu napada

Hrvatska u osmini finala Svjetskog prvenstva igra protiv Japana danas od 16 sati.

Hrvatska reprezentacija treći će put u povijesti igrati u osmini finala Svjetskog prvenstva. Prošla dva puta kada se to dogodilo pisala se povijest s jednim trećim mjesto i jednim finalem.

Danas od 16 sati u osmini finala Hrvatska igra protiv Japana.

Ludi rasplet skupina E i F spojio je Hrvatsku i Japan kad to nitko nije očekivao. Vatreni su umalo ostali bez osmine finala te taman kad su se miješali osjećaji sreće zbog prolaska i vjerojatnog novog, teškog sudara sa Španjolcima, Japan je kreirao novu senzaciju i tako došao u ždrijeb Hrvatskoj.

Marokanci su se u tome trenutku držali za glavu, jer je ispalo da njihovo prvo mjesto u našoj skupini nije nagrađeno. Oni su dobili jaku Španjolsku.

Japan u grupi pobijedio dva svjetska prvaka

Japan je, budimo iskreni, melem za uši kada govorimo o protivniku vatrenih u osmini finala SP-a. Nema tko ih ne bi izabrao pored Njemačke i Španjolske, no oni su senzacionalnim pobjedama protiv svjetskih prvaka iz 2010. i 2014. poslali poruku koja se mora shvatiti ozbiljno.

Hrvatska stoji na putu Japanu prema povijesnom uspjehu i s pravom gledaju stvari na ovaj način. Još nikad nisu prošli u četvrtfinale, a ako su pobijedili Španjolsku i Njemačku, zašto ne bi i Hrvatsku, legitimno se pita naš sljedeći protivnik.

Dalić ih je želio, ali upozorava

Hrvatska mora biti jako oprezna i na najvišem nivou. Izbornik Zlatko Dalić neće dopustiti nikakva opuštanja što je naznačio u svojim izjavama.

''Osam igrača im igra u Bundesligi, to je velika stvar. Ti igrači imaju visoke ciljeve i jako dobro nas poznaju. Mi to respektiramo, ali imamo igrače koji poznaju njih i imat ćemo i mi informacije. Sigurni smo da će biti spremni za Hrvatsku'', rekao je Dalić.

Njemačka i Španjolska imale su veliki posjed protiv Japana, a na kraju su izgubili.

"Japanci su po posjedu zadnji, ali su broj jedan po presijecanju i tranziciji. Oni svaku akciju završavaju s pet-šest igrača. Zato su i dobili te utakmice. Možda su se Nijemci i Španjolci malo opustili kada su osjetili dominaciju. Moramo izvući pouku, mi se ne smijemo opustiti niti u jednom trenutku. Kada stanu u blok, tu su oni kvalitetniji. Moramo voditi računa o tome.''

Ako Sosa neće moći, uskače Barišić

Ono što je gotovo sigurno jest da će u ovoj utakmici biti promjena u odnosu na onu s Belgijom.

Naime, Borna Sosa je na posljednjem treningu vježbao odvojeno od svih ostalih i vrlo izvjesno je da neće biti starter, što znači da Daliću za lijevi bek ostaje kao opcija Borna Barišić.

Petković umjesto Livaje?

Već drugu utakmicu u nizu Dalić je izveo identičan sastav s Livajom u napadu i Kramarićem na desnoj strani navale, međutim ovoga puta će doći do promjene na poziciji centralnog napadača.

Umjesto Livaje, koji je desetak dana uoči SP-a bio ozlijeđen, od prve minute trebao bi krenuti Bruno Petković.

Kod Japana Maeda iz Celtica i Kubo iz Real Socieda predvode napad s Kamadom iz Eintrachta. Gotovo cijela prva momčad nastupa u Europi, najviše u Bundesligi, ali ima ih i iz engleske, francuske i portugalske lige.

Pobjednik ovog susreta četvrtfinale Svjetskog prvenstva igrat će u petak od 16 sati. Svi nekako očekuju Brazil na drugoj strani.

Vjerojartni sastav Hrvatske:

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Kramarić, Petković, Perišić