NASTAVLJA SE LUDA SERIJA

Španjolci u drami punoj preokreta svladali domaćina za finale Eurobasketa

U finalu Eurobasketa 2022. u Berlinu zaigrat će Španjolska i Francuska.

U finalu ovogodišnjeg Eurobasketa u Berlinu igrat će Francuska i Španjolska. Nakon što su Francuzi u prvom polufinalnom susretu pregazili Poljsku sa 95:54, Španjolci su u drugom svladali domaćine Nijemce sa 96:91.

Za razliku od prve utakmice koja je protekla u potpunoj dominaciji Francuske, drugi polufinale donio je nekoliko preokreta da bi završnicu daleko bolje odigrala Španjolska i stigla do velike pobjede.

Španjolci su bolje i krenuli u susretu, u drugoj četvrtini stekli devet poena prednosti samo da bi Nijemci s nekoliko uzastopnih trica ostvarili seriju 14:0 kojom su otišli s vodstvom 51:56 na odmor.

Španjolska je zahvaljujući Lorenzu Brownu odmah na početku treće četvrtine ostvarila novi preokret i stiga do prednosti 61:57 samo da bi Njemačka napravila novu 14:0 seriju i pred kraj te dionice igre stigla do najveće prednosti na utakmici od 71:61.

Preokret u posljednjoj četvrtini

Ipak, ključnom se pokazala španjolska serija 13:0 sredinom četvrte četvrtine kojom je zaostatak 70:77 pretvoren u vodstvo 83:77.

U posljednjoj minuti Španjolci su preciznim izvođenjem slobodnih bacanja uspjeli sačuvati prednost i osigurati sedmu uzastopnu medalju s europskih prvenstava.

Lorenzo Brown je sa 29 koševa predvodio Španjolsku, Willy Hernangomez je dodao 16, a Juancho Hernangomez 13, dok Njemačkoj nije bilo dovoljno 30 ubačaja Dennisa Schroedera, koji je "nestao" u posljednjoj četvrtini, te po 15 poena Franza Wagnera i Andreasa Obsta.

Španjolska serija krenula je srebrom 2007. godine, uslijedila su tri zlata (2009, 2011, 2015) i dvije bronce (2013, 2017).

Nastavlja se luda španjolska serija

Svoj četvrti naslov pokušat će osvojiti protiv Francuske, reprezentacije protiv koje su igrali u finalu i 2011. godine. Francuska će pak u nedjelju imati priliku osvojiti svoj drugi naslov europskog prvaka, jedini dosadašnji je osvojila 2013. godine.

Njemačka tako neće uspjeti ponoviti uspjeh iz 1993. godine kada je posljendji put bila domaćin i kada je osvojila svoj jedini dosadašnji naslov europskog prvaka.Uz to još ima i srebro iz 2005.

Priliku za prvu broncu imat će u nedjelju kada će igrati za treće mjesto protiv Poljske koja je dosada osvojila tri bronce na EP, a posljednju još 1967. godine.