NOVI SVJETSKI PRVAK

Nećete vjerovati koliko ima godina: Iza svega stoji tužna životna priča!

Brazilski atletičar Alison Dos Santos postao je svjetski prvak u utrci na 400 metara s preponama.

Brazilski atletičar Alison Dos Santos završio je utrku s vremenom 46,29 sekundi i postao svjetskim prvakom, ali ne bi bio globalna vijest da nije do njegovog izgleda.

Naime mladi Brazilac rođen je 2000. godine, a svi su ostali u šoku kada su saznali da se radi tek o 22-godišnjem mladiću. Iza svega ipak stoji puno teža životna priča koja je ostavila traga na atletičara.

Naime, Dos Santos je već kao 10 mjesečna beba doživio strašnu nesreću. Jedne večeri njegova je baka u tavi pekla ribu. Dječak je slučajno udario dršku tave, zbog čega je ona ispala, a vruće ulje prolilo mu se po glavi. Brazilac je zadobio opekline trećeg stupnja i proveo je nekoliko mjeseci u bolnici. I dan danas na tijelu ima mnogo ožiljaka od te nesreće. Nalaze se uglavnom na čelu, licu, prsima i lijevoj ruci.

Početci u atletici nisu bili lagani, a kao Dos Santos je kao dječak bio veoma povučen i sramežljiv zbog svojih ožiljaka. Nosio je kapu kada god je mogao, a svi tvrde da je bio veoma šutljiv.

Novi svjetski prvak iza sebe ima već sjajnu karijeru, osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine, a 2019. također ima broncu s Panameričkih igara.