BAŠ ŠTETA!

Čilić bez finala Roland Garrosa! Oduševio u prvom setu pa izgubio priliku za naslov

Marin Čilić propustio je veliku šansu za finale Roland Garrosa. Tamo ga je čekao veliki Rafael Nadal.

Marin Čilić neće igrati u finalu Roland Garrosa u Parizu nakon što je u polufinalu izgubio od Norvežanina Caspera Ruuda s 6:3, 4:6, 2:6, 2:6 nakon dva sata i 57 minuta igre.

Osmi tenisač svijeta Ruud će u svom prvom grand-slam finalu igrati u nedjelju protiv Španjolca Rafaela Nadala, kojemu je Nijemac Alexander Zverev predao zbog ozljede zgloba u drugom setu kod rezultata 7:6 (8), 6:6 za Nadala.

Čilić je u meču imao 10 aseva, šest manje od Ruuda, 66 posto prvoga servisa, 51 winner i deset više od protivnika, ali i čak 56 neprisiljenih pogrešaka, čak 35 više od Norvežanina.

Ulaskom u polufinale Čilić je ostvario svoj najveći uspjeh na Roland Garrosu, a na putu do polufinala glatko je svladao drugoga igrača svijeta Rusa Daniila Medvjedeva.

Čilić (33) je propustio priliku da pobjedom u svojoj kolekciji ima finala na sva četiri Grand Slam turnira tijekom karijere. Osvojio je US Open 2014. godine, dok je finala igrao u Wimbledonu 2017., a na Australian Openu 2018. godine.

Dvoboj će se pamiti i po bizarnom prekidu u trećem setu, kada je uslijedio upadu jedne žene, koja se zavezala za jedan od stupova mreže. Žena je nosila majicu s natpisom "Imamo još 1028 dana" i tvrdila je da je aktivistkinja protiv klimatskih promjena.

Marin je meč počeo dobro, u skladu s njegovim dosadašnjim igrama na pariškoj zemlji, bio je moćan i precizan, te je Ruudu oduzeo servis u sedmoj igri, a to je ponovio i u devetoj igri za 6-3. Ništa u Marinovoj igri nije upućivalo na pad u igri koji je uslijedio nakon dobitka prvog seta.

Problemi su počeli u drugom setu, kod 1:1 je Ruud po prvi puta oduzeo Čilićev početni udarac, zahvaljujući nizu pogrešaka hrvatskog tenisača. Marin je odmah u sljedećem gemu imao "break-loptu", no osmi tenisač svijeta je bio čvrst na svom servisu. Kod zaostatka 4:5 Čilić ima 0:40 i ogromnu priliku da se vrati u set, no Norvežanin dobiva pet poena zaredom i poravnava na 1:1 u setovima.

Nažalost, Čilića je propuštena šansa u završnici drugog seta koštala koncentracije na početku trećeg seta, kada Norvežanin odmah radi break za 1:0, a potom i još jedan za 3:0 i Marin se našao u vrlo teškoj situaciji.

Kod rezultata 1:4 dogodio se prekid jer je na teren utrčala žena koja se zavezala za stup mreže, a igrači su morali u svlačionicu. Desetominutni prekid nije pomogao Marinu, propustio je loptu za obrat, a malo kasnije uporno Norvežanin je dobio set s 6:2 i poveo s 2:1.

I četvrti set započeo je Marinovim gubitkom servisa, a previše je Međugorac griješio u igri, što je Ruud znalački iskoristio. Čilićeva igra se polako gasila, a Ruud u petom gemu seta dolazi do novog oduzimanja servisa za vodstvo od 4:1. Kraj je uslijedio vrlo brzo i Ruud je došao do najveće pobjede u karijeri i finalnog meča s Nadalom.

Bio je to njihov treći međusobni dvoboj i treća pobjeda Ruuda.
Ulaskom u polufinale Čilić je ostvario najveći uspjeh na Roland Garrosu. Do sada je dva puta stigao do četvrtfinala (2017, 2018), no oba puta je ispao. Prije pet godina izbacio ga je Švicarac Stan Wawrinka, a godinu dana kasnije Argentinac Juan Martin del Potro.

Čilić je tako postao peti aktivni igrač koji je stigao do polufinala na četiri Grand Slam turnira, uz Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Andyja Murraya.