NIŠTA OD BODOVA

ATP se i službeno odrekao najvećeg teniskog turnira na svijetu

ATP je službeno donio odluku kako na ovogodišnjem Wimbledonu neće biti dodjeljivanja bodova za njihovu rang ljestvicu.

Problemi u koje su sami sebe bacili ljudi iz organizacijskog odbora Wimbledona, najpoznatijeg i najcjenjenijeg teniskog turnira na svijetu, od danas su postali veći.

Naime, prije nekoliko tjedana iz Wimbledona su donijeli odluku kako ove godine neće dozvoliti nastup tenisačima i tenisačicama iz Rusije te Bjelorusije, kao dio sankcija zbog agresije njihovih država na Ukrajinu.

Sve je krenulo buntom najboljih igrača svijeta

Za njih pomalo neočekivano, došlo je do bunta većine drugih igrača, koji žele pravdu za svoje konkurente, ali ujedno i kolege pa su tako zatražili od ATP-ja da donese rigoroznu odluku. Zatražili su da krovna teniska organizacija ove godine ukine dodjeljivanje bodova koje bi igrači na Wimbledonu osvojili. 

Također za javnost pomalo neočekivano, danas je ta odluka donesena. ATP-jev odbor je zasjedao i napravili su upravo to što su igrači tražili, a sad se očekuje da bi isto mogla napraviti i organizacija zadužena za ženski tenis, WTA.

Iz ATP-ja su rekli kako im odluka vodstva Wimbledona nije dala drugu opciju te da neće sudjelovati tamo gdje svi njihovi članovi nemaju pravo nastupa. Ukratko, oni su se na ovaj način odrekli najlegendarnijeg svjetskog turnira.

Ovo je zapravo pritisak na organizatore

Ovo možemo prokomentirati kao pritisak ATP-ja na sami turnir, koji bi ovako mogao ostati bez još nekih sudionika. Naravno, nagradni fond, što je ovo zbog čega većina tenisača igra, im nitko ne može oduzeti, no moglo bi biti i problema sa sponzorima, ukoliko turnir ne bude donosio bodove.

Ovime bi najviše gubio Novak Đoković, koji ne bi imao priliku braniti 2000 bodova osvojenih prošle godine, ali i svi ostali koji su ostvarili dobar plasman, poput finalista Mattea Berretinija. 

Ostane li ovako, Wimbledon će po drugi put u povijesti biti u ovakvim problemima. Prvi put se to dogodilo 1973. godine, kad je većina najboljih tenisača odbila nastupiti, odnosno bojkotirali su turnir nakon što je tadašnje vrhovno tijelo, Međunarodni teniski savez, prihvatilo suspenziju Nikole Pilića od strane saveza Jugoslavije, nakon što je on odbio nastupiti u Davis Cup susretu protiv Novom Zelanda.

Ovogodišnji Wimbledon trebao bi započeti 27. lipnja, odnosno nedugo nakon Roland Garrosa. Između njih će se održati tek dvotjedna turneja preostalih turnira na travnatoj podlozi.