NAJVEĆI HRVATSKI DERBI

Dinamo slavio u Splitu rezultatom 2:0

HT PRVA LIGA - 25. KOLO

[VIDEO] Dinamo pobjedom nad Hajdukom otišao na 17 bodova prednosti i gotovo osigurao naslov prvaka

Tek u trećem ovosezonskom derbiju Hajduka i Dinama, 'modri' su stigli do pobjede nad najvećim suparnikom. Momčad Nenada Bjelice slavila je na Poljudu 2:0, uz golove Kadziora i Ademija, a moramo spomenuti i da je Hajduk od 40. minute igrao bez isključenog Ismajlija!

U odličnoj atmosferi, pred 20-tak tisuća gledatelja, obje su momčadi pružile dobar nogomet, pa smo nakon dugo vremena gledali i zanimljiv derbi.

A njega je odličnom prilikom otvorio Arijan Ademi, koji je već u drugoj minuti natjerao golmana Josipa Posavca da se maksimalno ispruži.

No, nije to obeshrabrilo domaćine, koji su nošeni publikom, ali i žustrim vođenjem Igora Tudora uz aut-liniju, vrlo brzo odgovorili svojom prigodom. Jairo se sjurio u kontri, lovio ga je Moharrami, te ga je tek uz pomoć Livakovića i sustigao.

Tri minute kasnije, nakon greške Dilavera, te precizne Hamzine lopte, Jairo je opet odlično ubacio s desne strane, ali mladi Leon Kreković zapucao je prigodu s tri, četiri metra preko gola.

Bio je Hajduk tih 20-tak minuta bolji, a da je bilo preciznosti u Tahirajevim nogama možda su domaćini mogli i bolje iskoristiti akciju iz 21. minute.

Dinamo je novu prigodu imao u 34. minuti, a iz vrlo slične pozicije kao i Ademi s početka utakmice, samo koji metar bliže golu, sada je golmanu 'bilih' prijetio Mislav Oršić. Ishod akcije bio je isti, Posavec se lijepo ispružio i zaustavio loptu.

Veliki problem za domaćine stigao je u 40. minuti, kada je Ismajli na sredini terena, kada je Oršić već pobjegao s loptom, oštro ušao u noge Dinamovom igraču, zbog čega je dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

U samoj završnici prvog poluvremena Kadzior je izveo 'slobodnjak', no lopta je više izgledala kao udarac prema golu nego ubačaj, te je prošla koji centimetar od gola.

Iako u brojčanom minusu, u samoj završnici Tahiraj se našao u odličnoj prigodi, ali Moharrami je bio brži te mu je u zadnjem trenutku odnio loptu s noge.

Drugo poluvrijeme počelo je idealno za Dinamo. Već nakon 45 sekundi i ubačaja Moharramija, priliku su imali Petković odnosno Oršić, ali su obojica zakasnili na loptu. U nastavku akcije, Oršić je primirio loptu na lijevoj strani, ubacio na peterac, gdje je posve neometan ostao Damian Kadzior, a Poljak u zadnje vrijeme ovakve prilike ne propušta. I Dinamo je poveo 1:0.

blob:https://cc.sporttube.com/99cbab08-9a85-4722-b372-e16939c0bc98

Tudor se u 58. minuti odlučio na dvostruku promjenu, ušli su Jradi i Eduok, a izašli Tahiraj i Jurić, što je sugeriralo da se hajduk neće predati. Bez obzira na igrača manje. I u periodu od 63. do 67. stvorili su nekoliko opasnih situacija, s time da je Caktašev udarac bio nadomak cilja.

Torcida je u jednom trenutku upalila baklje, a taj prekid kao da je naštetio njihovim ljubimcima, jer vrlo brzo nakon što je igra nastavljena, Bruno Petković je prekrasnom minijaturom izborio prostor i ubacio pred gol Hajduka, gdje se najbolje snašao Arijan Ademi i gurnuo loptu u mrežu za vodstvo 'modrih' 2:0.

Jasno, takvom prednošću, Dinamu je u prvom planu bilo 'zatvaranje utakmice', dok se Hajduk očito previše istrošio u tom periodu do drugo primljenog gola, pa završnica dvoboja nije bila nešto spektakularno.

 

Dinamo je ovom pobjedom otišao na 17 bodova prdnosti, dok će se Hajduk morati itekako dobro namučiti da sačuva drugo mjesto, s obzirom na to da je Rijeka na 'minus 1', a Lokomotiva na 'minus 2'.

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Utakmica dana igra se u Splitu, gdje u okviru 25.kola 1.HNL lige u najvećem 
Hrvatskom derbiju Hajduk dočekuje vodeći GNK Dinamo iz Zagreba! 
 
Aktualnu nogometnu ponudu kao i cijelokupnu razradu na utakmicu Hajduk - Dinamo možete pronaći ovdje
 
U srijedu 4. ožujka Bijele čeka novi ispit u HT Prvoj ligi, na Poljudu se igra najveći derbi hrvatskom sporta u kojem će hajdukovci dočekati Dinamo. Početak susreta zakazan je za 19 sati.
 
Od 2006.god. ova dva suparnika odigrala su 58 utakmica uz 30 pobjeda GNK Dinama, 11 pobjeda Hajduka i 17 neriješenih ishoda!

Bit će ovo treći međusobni sraz hajdukovaca i dinamovaca u ovoj sezoni. U prvom su Bijeli slavili rezultatom 1:0, a pogodak odluke pred gotovo 30.000 gledatelja na Poljudu postigao je Bassel Jradi u 56. minuti susreta. U drugom ogledu odigranom na Maksimiru rezultat je bio 1:1, a gol za Bijele postigao je Mijo Caktaš iz kaznenog udarca.

Tudorova momčad je u proljetnom dijelu sezone upisala tri pobjede, jedan remi i jedan poraz, dok je Dinamo ostvario četiri pobjede i jedan poraz. Hajdukovci su u četiri od pet odigranih susreta sačuvali mrežu netaknutom, vratar Josip Posavec primio je svega dva pogotka i to oba u Koprivnici kada su Bijeli imali igrača manje u polju. 
 
- Super je ozračje u momčadi. Baš sam jučer pitao Miju kakvi smo, on je rekao taman. Četiri dana između dva susreta, ali kako nama tako i njima. Veselimo se utakmici, volio bih da je derbi svaku nedjelju. Uvijek želim pobijediti, kada sam trener Hajduka pogotovo. Utakmica je to koja se priprema kao i svaka druga. Neka bude fešta, to je nogometna utakmica i u njoj treba uživati - kazao je između ostalog trener Bijelih Igor Tudor na konferenciji za medije održanoj uoči današnjeg dvoboja.

Za ovu utakmicu konkuriraju gotovo svi igrači, a tek je Ivan Dolček imao manje probleme, pa ćemo još vidjeti hoće li biti u kadru.
 
Trener Nenad Bjelica: Želimo pobjedu u derbiju

Trener Nenad Bjelica najavio je derbi na Poljudu (srijeda 19:00h):
- Želimo pobjedu, želimo dati sve od sebe, želimo biti na maksimumu jer znamo ako smo na maksimumu da onda imamo velike šanse osvojiti sva tri boda na svakom stadionu, pa tako i u Splitu. Treba dovesti ekipu na taj maksimum i vjerujem da ćemo biti sutra dobri.
 
Ivan Bebek ponovno će biti glavni sudac u najvećem derbiju hrvatskog sporta.