Madrid slavi pobjedu u El Clasicu

Vinicius Junior i Mariano zaustavili veliki Barcelonin niz

Nogometaši Real Madrida u drugom su El Clasicu ove sezone u La Ligi svladali Barcelonu i vratili se na vrh prvenstvene ljestvice. Junaci domaćih bili su Vinicius Junior i Mariano Diaz...

 
Sedam uzastopnih El Clasica Barcelona nije znala za poraz od Reala, no svakom nizu dođe kraj, u 26. kolu La Lige prekinut je i taj Barcin. Nogometaši Real Madrida na svom su Santiago Bernabeuu posve zasluženo upisali pobjedu 2:0, pobjedu vrijednu vrha prvenstvene ljestvice.

Bio je ovo rekordni 44. Clasico za Realovog kapetana Ramosa, 43. za Lea Messija, Argentinac sedmu uzastopnu utakmicu na gostovanju nije postigao gol, što je njegov najgori niz još od kraja 2006. i početka 2007. godine kada u osam utakmica u gostima nije tresao protivničke mreže.

20-ak minuta čekali smo na prvu priliku na susretu. Jordi Alba poslužio je loptom Antoinea Griezmanna, koji s desetak metara udaljenosti iz dobre pozicije šalje loptu preko gola.

Opasnije je priprijetila Barca deset minuta kasnije. Griezmann je ovaj put bio u poziciji asistenta, gura u šansu Arthura, ovaj lako bježi Kroosu, izbija pred Courtoisa, gađa desni kut, ali brani belgijski vratar.

Nekoliko minuta kasnije u ulozi asistenta našao se Busquets, proigrao je lijepo Messija, Argentinac puca iz prve, ali brani i to Courtois, na odmor se otišlo bez golova.

Samo se jednom u povijesti, daleke 1973. godine, dogodilo da su dva uzastopna El Clasica završila bez pogodaka, ali način na koji je Real otvorio drugo poluvrijeme dao je naslutiti da se povijest neće ponoviti.

Dvaput je sjajno prijetio Isco, ali nije uspio matirati danas odličnog Ter Stegena. Prvo je u 56. krasno gađao gornji desni kut, ali Barcin vratar maestralno brani. Pet minuta kasnije nadmudrio je Isco Ter Stegena, ali nije i Piquea, koji na gol-liniji otklanja opasnost.

Nastavili su domaći nizati prilike, sljedeća je pala nakon pogreške obrane Barcelone. Lopta stiže do Carvajala, koji proigrava Benzemu, no Francuz iz voleja puca preko gola. Uključujući i današnji susret, Benzema u čak osam utakmica nije zabio protiv Barcelone, to je njegov najgori učinak otkad nastupa u El Clasicu.

Shvatio je Setien da mora nešto mijenjati i odlučio se u igru poslati Braithwaitea umjesto Vidala. Malo je nedostajalo da pokaže sjajan nos za izmjene, no na kraju se ispostavilo da je Braithwaite jedan od tragičara susreta.

U prvom dodiru s loptom Braithwaite je mogao do gola. Sve je dobro napravio, pobjegao Marcelu, poslao loptu prema mreži, ali s crte spašava Varane. I onda je uslijedio Realov odgovor, uz Braithwaiteovu pomoć. Ostao je Barcin napadač u obrani na Viniciusu Junioru i zaspao na trenutak, Kroos proigrava Brazilca koji uz mali odbijanac od Piquea zabija za 1:0 Real Madrida u 71. minuti.

Vinicius Junior s 19 godina i 233 dana postao je najmlađi strijelac u El Clasicu u 21. stoljeću. Prethodno je rekord držao upravo Messi koji je u ožujku 2007. godine zabio hat-trick.

Ubacio je Zidane Modrića umjesto Isca za posljednjih desetak minuta, Setien je u vatru gurnuo Rakitića i Ansua Fatija, ali promjena na travnjaku nije bilo sve do sučevog dodatka. Zidane je taktički u prvoj minuti sučeve nadoknade u igru poslao Mariana Diaza, a ovaj mu se zahvalio na najbolji mogući način. U prvim minutama u La Ligi ove sezone prima loptu od Carvajala na desnoj strani, lako se rješava Umtitija i uz malo sreće matira Ter Stegena za velikih i konačnih 2:0, samo 50 sekundi nakon ulaska u igru.

Barcelona prvi put nakon sezone 1974./1975. u dva El Clasica nije postigla gol.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

El Clásico (Klasik) je popularni naziv za nogometni derbi između Reala i Barcelone.

Aktualna nogometna ponuda ---- 👉🏻bit.ly/2NguspQ

Na katalonskom jeziku se naziva El Clàssic.[Održava se najmanje dva puta godišnje u sklopu španjolske nogometne lige, a češće ako se klubovi sretnu u drugim natjecanjima (što se u posljednjih nekoliko godina i događa). To je sportski događaj sezone u Španjolskoj te najgledaniji derbi na svijetu kojega prati više stotina milijuna gledatelja diljem svijeta. Još od početka natjecanja ova dva kluba predstavljala su dvije različite regije u Španjolskoj: Kataloniju i Kastilju, kao i dva različita grada - veliki kontinentalni Madrid, te velika luka Barcelona. Njihovo rivalstvo također reflektira i političke i kulturne tenzije koje se desetljećima osjete između Katalonaca i Kastiljaca, a koje jedan autor naziva ponovnim rađanjem Španjolskog građanskog rata.

Tijekom Španjolskog građanskog rata došlo je do ukidanja katalonskog jezika i do zabranjivanja njihove cjeloukupne kulture. To je u navijača Barcelone stvorilo apatiju prema Madridu i njegovom najjačem brandu, Realu. Barcelona tada postaje Mes que un club (Više od kluba) jer su Katalonci samo na Camp Nou mogli izražavat svoj jezik, svoju kulturu, a Barcelona je postala "neslužbena vojska" Katalonije. U svijesti Katalonaca se stvorilo mišljenje da je Real klub generala Francisca Franca što nije točno jer se general deklarirao kao navijač Realovog gradskog rivala, Atletica. Barcelona se smatra separatističkim, a Real kraljevsko-režimskim klubom.

Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća suparništvo je još više pogoršano nakon kontroverznog transfera Alfreda di Stéfana koji je na kraju zaigrao za Real Madrid i postao ključnim igračem njihovih kasnijih uspjeha. Tijekom 60-ih godina njihovo rivalstvo se proširilo na europska natjecanja kada su se dva puta susreli u knock-out fazi Lige prvaka.

Službeno je odigrano 277 El Clasica između Reala, "ponosa Kastilje", i Barcelone, "ponosa Katalonije". Učinak u službenim utakmicama je 99 pobjeda Reala, Barcelona ima 115 uz 62 neriješena ishoda. Računajući sve utakmice, i prijateljske i nenatjecateljske, Barcelona je uspješnija. Najviše pogodaka imaju Alfredo di Stefano (18) i Cristiano Ronaldo (18) na jednoj, te Lionel Messi (21) i César (14) s druge strane. Najveća pobjeda u međusobnim omjerima bila je 11:1 u polufinalu Kupa kralja gdje je Real doslovno "zgazio" Barcelonu.

Najčešći rezultat bio je 1-2 ili 2-1 čak 33 puta. Najveća pobjeda je ona Reala od 11-1 u polufinalu Kupa kralja sezone 1943..

Ova utakmica definitivno će odlučivati o ukupnom plasmanu na ljestvici, ali i o mogućem ukupnom prvaku stoga je teško jasno predvidjeti pobjednika jer je ulog veliki.
Po prirodi ove utakmice, pred nama je dvoboj u kojem se svašta može dogoditi.

Madriđani su osvojili samo bod u zadnja dva kola i izgubili lidersku poziciju, ali ni to naravno nije potrebno za maksimalan motiv i juriš na pobjedu u najvećoj utakmici svjetskog klupskog nogometa. Los Blancosi su momčad koja ima imperativ da na Bernabeu svlada Katalonce, a s druge strane, ne postoji obrana koja može u 90 minuta anulirati Messija, Griezmanna i ekipu. Očekujemo spektakl i – golijadu!