TURNEJA ČETIRI SKAKAONICE

Kobayashi prvi favorit 68. novogodišnje turneje

Subotnjim kvalifikacijama u njemačkom Oberstdorfu počinje tradicionalna 68. novogodišnja turneja “Četiri skakaonice”.

Titulu brani Japanac Ryoyu Kobayashi, koji je zadnjih sedmica ušao u pobjedničku formu u kojoj je bio i prošle zime, kada je osvojio Svjetski kup.

Dvadesettrogodišnji Japanac na prošlogodišnjoj turneji zabilježio je sve četiri pobjede i postao tek treći skakač u historiji. Prije njega je to uspjelo još samo Nijemcu Svenu Hannawaldu i Poljaku Kamilu Stochu.

Ove sezone Kobayashi je zabilježio dvije pobjede, zadnju prošle sedmice na skakaonici u Engelbergu, a ukupno 15. u karijeri. Trenutno zauzima vodeću poziciju u Svjetskom kupu.

Reprezentacija Japana će nakon 28 godina prvi put nastupiti bez Noriakija Kasaija, jer 47-godišnji veteran zbog slabih rezultata nije izborio mjesto u ekipi.

Uz Kobayashija u favorite se još ubrajaju Austrijanac Stefan Kraft, dvostruki pobjednik turneje Poljak Kamil Stoch, te Nijemac Karl Geiger.

Novogodišnja turneja počinje kvalifikacijama, koje su na programu 28. decembra od 16.30 sati u Oberstdorfu, u kojem će se dan kasnije održati uvodno takmičenje (nedjelja, 17.30 sati). Turneja se nastavlja na skakaonici u njamačkom Garmisch-Partenkirchenu (1. januar/14.00), a zatim seli u austrijske centre Innsbruck (4. januara/14.00) i Bischofshofen (6. januara /17.15).