Talijani 60 godina nisu propustili Svjetsko prvenstvo, no večeras na San Siru moraju nadoknadi 0-1 protiv Švedske (20.45 sati). Čak 75 posto navijača ne vjeruje u prolaz

velika sp rusija2018

Italija je posljednji put sa SP-a izostala prije 60 godina. Nije ih bilo u Švedskoj 1958. Nisu Talijani savršeni niti na Europskim prvenstvima, nisu bili 1984. u Francuskoj, niti 1992., opet u Švedskoj.

“Azzurri” sa Šveđanima očito imaju neki problem. A Skandinavci bi im mogli zalupiti vrata i za ruski Mundijal idućeg ljeta. Šveđani večeras na San Siru čuvaju 1-0, a malo je onih koji vjeruju da se Italija može izvući.

Prema anketi čak 75 posto Talijana ne vjeruje da njihova reprezentacije može pobijediti i izboriti SP.

Dva su razloga za to, a prvi je izbornik. Gian Piero Ventura preuzeo je momčad 2016. i sa 69 godina je najstariji izbornik “azzurra” u povijesti.

Godine tu nisu problem, već kvaliteta posla koji obavlja. U karijeri je vodio 19 momčadi, no nikad nijedan veliki talijanski klub te ima vrlo malo iskustva u Europi.

- Izabrao sam Venturu jer je majstor nogometa, i mnoge je naše trenere naučio poslu – rekao je Carlo Tavecchio, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza.

Ventura je protiv Švedske u prvoj utakmici doigravanja odbacio svoj omiljeni sustav 4-2-4 i okrenuo se formaciji 3-5-2, koja protiv Šveđana ipak nije prošla.

Talijanski navijači Venturi ipak najviše zamjeraju defetizam. I manjak vjere u reprezentaciju.

- Kad sam postao izbornik situacija je bila takva da smo jedan iz skupine ide direktno na SP, a uz nas je bila Španjolska. Uzeo sam u obzor da je Španjolska jača i da će naš put na Mundijal vjerojatno biti kroz dodatne kvalifikacije – rekao je Ventura.

Eto, i bio je u pravu, no to Talijana zapravo ne zanima. Takva je situacija da Ventura možda čak i ne ostane izbornik čak i ako izbori SP. A Carlo Ancelotti čeka u hodniku rasplet situacije.

Drugi razlog za zabrinutost je Marco Verratti. Veznjak PSG-a u Solni je dobio žuti karton zbog kojeg ne može igrati na San Siru.

Zamjene? Ventura ih baš i nema. Talijani su kratki s plemenitim veznjacima. Jorginho igra odlično u Napoliju, no nedostaje mu iskustvo igranja za reprezentaciju.

Tu je još Roberto Gagliardini, no Interovu veznjaku fali onaj napadački talent, koji će protiv Šveđana biti ključan.

Svi ostali su tu, Buffon, Chiellini, Bonucci i Barzagli držat će obranu, Darmian i Candreva radit će po bokovima, dok će Immobile i Gabbiadini vrebati u napadu.

- U svojoj karijeri već sam se susretao s ovako teškim situacijama. Nekad je dobro završilo, nekad nije – rekao je Gigi Buffon, koji poziva na jedinstvo.

- Nadam se da na stadionu neće biti navijača Milana, Intera ili Juventusa, već samo navijača Italije – dodao je Buffon.

Legendarni golman će večeras odraditi 175. utakmicu za reprezentaciju.

Šveđanima nemaju problema s momčadi. Glavni igrači su spremni i na broju.

- Neće Talijani ništa previše mijenjati u svojoj igri. Nisu oni momčad koja radi jaki presing. Bit će oprezni jer ako mi postignemo jedan gol, onda njima treba tri. A tri gola nije lako zabiti – rekao je švedski kapetan Andreas Granqvist.

Šveđani su propustili posljednja dva SP-a, zadnji put su na Mundijalu bili 2006. u Njemačkoj. Najbolji plasman im je treće mjesto osvojeno 1994.

Talijani su četiri puta osvajali SP, no na posljednja dva natjecanja nisu prošli niti skupinu.