Pred nama su utakmice osmine finala

velika bogdanovići

Završena je grupna faza natjecanja na ovogodišnjem Eurobasketu, koji se premijerno održava u četiri zemlje. Očekivano, brojnim izostancima unatoč, gledali smo dosad vrhunsku košarku, vidjeli neka velika iznenađenja, neke reprezentacije oduševile, neke razočarale…

Reprezentacija Srbije, iako izmasakrirana otkazima, uspjela je osvojiti svoju grupu, te kao „nagradu“ u osmini finala dobila Mađarsku, ekipu koja, gotovo smo sigurni, nema nikakvih izgleda protiv naših istočnih susjeda. Đorđević je razvio sustav koji funkcionira i bez sjajnih imena koja zbog raznoraznih razloga nisu na EP. Lider ovog tima nesumnjivo je Bogdan Bogdanović, dok dimenziju više u odnosu na prošle reprezentativne akcije donosi dominacija Bobana Marjanovića pod košem, kojeg je kada primi loptu u dobroj poziciji, gotovo nemoguće čuvati. Vladimir Lučić, koji se nametnuo kroz pripreme, igra sjajan turnir, napadački i obrambeno, dok je Mačvanovo iskustvo neprocjenjivo. Kako smo rekli, Srbija je ogromni favorit protiv Mađara i vjerujemo da će već u eventualnom četvrtfinalu ekipa Srbije biti još na većem nivou.

Hrvatska je u prvenstvo ušla kao dizelaš. Neuvjerljive partije protiv autsajdera grupe, Mađara i Rumuna, nisu slutile na dobro. Protiv Crne Gore je to već bilo na pragu mogućnosti ove selekcije, a utakmica koju su izgubili, protiv Španjolaca, pokazalo je da sastav Ace Petrovića u sebi nosi još onaj žar od prošle godine kada su igrali vrhunski, te u Torinu na pretkvalifikacijskom turniru izbacili Grke i Domaćine Talijane i izborili Rio na kom su također igrali odličnu košarku. Bojan Bogdanović alfa i omega je ove reprezentacije. Konačno se budi i Dario Šarić. Partije Dragana Bendera, Marka Popovića, te u posljednjih par utakmica i Krune Simona ulijevaju optimizam Hrvatskoj. Ispred njih je opet jaka Rusija, predvođena Švedom i Mozgovom. Bit će ovo jedna od najneizvjesnijih utakmica osmine finala EP, ali zbog forme Bogdanovića i dizanja nivoa igre, prednost, bar malu, dat ćemo Hrvatskoj.

Crna Gora je dobila utakmice koje je morala dobiti, očekivano poražena od Španije i Hrvatske. I oni kako turnir odmiče igraju sve bolje. Probudio se naturalizirani Amerikanac Tyreese Rice, a glavno oružje Boše Tanjevića, centarska linija Vučević- Dubljević, razumije se sve bolje. Za prolaz protiv neugodne Porzingisove Latvije, trebat će nešto više. Nikolu Ivanovića u vrhunskom izdanju, te obranu na puno višoj razini. Latvijci su u stanju dobiti u jednoj utakmici svakoga. Porzingis, Timma, braća Bertans, najveća su šuterska napast prvenstva. Dodajmo tome Štrelnieksa i Bliumsa i složit ćete se s nama, nema ekipe koja je sigurna u pobjedu protiv ove Latvije. Ipak, kada stane šut, opcija B je nepoznata, pa će Crnogorci tu tražiti svoju šansu, koja je po nama, u ovom srazu, ipak mala.

PL BIH ponuda 10.9

Španjolska je ostavila najbolji dojam na turniru, uz Sloveniju naravno. To što igraju s domaćim sastavom, s Turskom, bio bi problem možda prije par godina dok su Turci imali jaču selekciju. Ovaj pomlađeni sastav Turaka, vjerujemo, ima slabe šanse protiv Furije. Jednostavno, nema pozicije u kojoj su u prednosti. Ova nova-stara Španija, osvježena braćom Hernangomez, te još par novih momaka uz starosjedioce, bit će jednostavno prepreka preko koje Mahmutoglu, Osman, Sipahi i ekipa, neće moći proći.

Uz Ruse i Hrvate, Talijani i Finci trebali bi odigrati najneizvjesniju utakmicu osmine finala. Messina vidi priliku u iskustvu svojih igrača. Belinelli i Datome u stanju su uništiti svakoga kada krene dalekometni šut. Zbog tradicije, u ovom duelu, dat cemo prednost Azzurima, za koje očekujemo da će teško, ali ipak proći u četvrtfinale.

SLOVENIJA – UKRAJINA

NJEMAČKA – FRANCUSKA

LITVA – GRČKA

Tekst://sportsport.ba/
Piše: V. Bernadić